Stakers Fokker leggen werkgevers vuur aan de schenen voor goede cao Metalektro

Hoogeveen – De werknemers van Fokker uit Hoogeveen, Burgerhout uit Assen en Muelink & Grol uit Groningen staken donderdag 18 oktober en vrijdag 19 oktober twee dagen voor een goede cao Metalektro. Ze staken opnieuw voor een toekomstbestendige cao met goede voorstellen voor werk en privé en een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro.

De stakingen bij de metaalbedrijven houden al maanden aan door het hele land, omdat de werkgevers niet willen luisteren naar de eisen van de metaalwerkers. Tegelijk met de Drentse en Groningse stakers, leggen ook metaalwerkers uit de regio Eindhoven hun werk voor een dag neer.
Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal: ‘De werknemers in de grootmetaal zijn de opstelling van hun directies spuugzat. De werkdruk is enorm, het tekort aan vakkrachten loopt maar op en de orderportefeuille loopt over. Onze eisen zijn niet meer dan normaal in deze economische hoogtijden. De stakers in Hoogeveen, Assen en Groningen leggen het vuur nu dicht aan de schenen van hun werkgever, maar willen ze niet luisteren naar hun personeel, dan volgen er intensievere acties.’
Een gegarandeerde loonsverhoging is onderdeel van de eisen van de bonden, net als een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen. Daarnaast moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten vaste en tijdelijke medewerkers in de sector gelijk worden beloond.
De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

bron: FNV

Deel dit bericht!

Geef een antwoord