Politiek

VVD: Zonder provinciale subsidie geen ijsbaan

Hoogeveen – Het bouwen van een kunstijsbaan zonder provinciale subsidie, is voor de VVD geen optie. De VVD reageert hiermee op het bericht van wethouder Slomp, die woensdag bevestigde dat de oplevering vóór 1 januari 2020 een onmogelijke zaak is. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij de 5 miljoen euro subsidie onzeker wordt. Een belangrijke subsidievoorwaarde is dat de oplevering van de ijsbaan voor 1 januari 2020 moet zijn.

VVD-er Mark Strolenberg: “We waren hier al bang voor, voor de zomervakantie hebben we zorgen geuit over de planning. We hoefden ons volgens het college geen zorgen te maken, we zijn dan ook verbaasd nu te horen dat in slechts 2 maanden tijd na de kredietverstrekking de opleverdatum met 15 maanden is verschoven. Een latere oplevering kan consequenties hebben voor de provinciale subsidie”.

De gemeenteraad stemde 28 juni in met een motie om extern onderzoek te doen naar de procesgang en haalbaarheid. Een paar dagen voordat de Rekenkamercommissie met de uitkomsten komt, ontvangt de gemeenteraad van het college een flinke winstwaarschuwing.

Strolenberg: “Het is vooral een tegenvaller voor de initiatiefnemers, partners en schaats- en zwemsportverenigingen, schaatsbond KNSB en de zwembond KNZB. Aan Provinciale Staten is nu het verzoek gedaan om uitstel te verlenen, wat deels legitiem kan zijn vanwege de combinatie met het zwembad. Dit geeft nu wel een ontwikkel- en jaarlijks exploitatievoordeel, waardoor het complex rendabeler wordt. We hopen dat Provinciale Staten gauw duidelijkheid geeft, voor onze fractie kan het plan alleen doorgaan met de Provinciale subsidie”.

Het plan van Hoogeveen is veel omvattend. Drenthe krijgt hierdoor weer een volledig overdekte kunstijsbaan, geschikt voor onder andere langebaan, shorttrack, kunstrijden, ijshockey en curling. Het nieuwe zwembad biedt mogelijkheden voor recreatief zwemmen, aquasporten, therapeutisch zwemmen en wedstrijdsporten zoals zwemmen en waterpolo.
De gemeente Hoogeveen heeft inmiddels bij de Provincie Drenthe een verzoek ingediend om het complex later op te mogen leveren, in November wordt een reactie verwacht. Gedeputeerde Staten heeft het verzoek afgewezen en legt het lot in handen van de politieke partijen in de Provinciale Staten.

Geef een reactie