Zakelijk

De Groene Hove opent poort in Zuidwolde

Zuidwolde/Hoogeveen – Onder toeziend oog van vele toegestroomde bezoekers opende burgemeester Roger de Groot op zaterdag 13 oktober officieel De Groene Hove in Zuidwolde. Deze permacultuur-tuin* moet uitbloeien tot een plek die natuur met mensen en mensen met elkaar verbindt, tot een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.

‘We leven in een snelle maatschappij en daar gebeurt heel veel’, aldus burgemeester De Groot. ‘Je weet dat mensen ook vaak op zoek zijn naar hoe kun je weer rust vinden, hoe kun je weer aarden en Gertjan [Drenth] en Claudette [Dumas] hebben samen bedacht: het zou hier wel kunnen.’ Deze gedachte groeide uit tot een plan dat zich ontwikkelde tot De Groene Hove.
De Groot: ‘Er moet nog heel veel gebeuren, maar dat is mooi, denk ik. Je bent met een tuin bezig waarin dingen moeten groeien.’ Voor velen oogt de grond als een niet gemaaid grasveld, maar in werkelijkheid gaat het om een verzameling ecosystemen die zich in de loop van de tijd verder zullen ontwikkelen, waarbij er zich steeds meer planten- en dierensoorten zullen vestigen. Maar dat kan alleen met de inzet van vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Dat gaat verder dan aan de slag gaan met een schoffel; het gaat vooral om het verbinden van de mensen onderling en om het vinden van innerlijke rust, terwijl zij zorgdragen voor de natuur.
‘De eerste fruitbomen voor onze boomgaard hebben we net aangeschaft’, aldus initiatiefnemer Gertjan Drenth. ‘Deze planten we de komende maanden. We gaan daar later nog meer bomen bij planten, waarbij we vooral oude rassen willen planten.’
De kersverse vuurplaats van De Groene Hove werd meteen met enthousiasme ingewijd: niet alleen opende de burgemeester de permacultuur-tuin door het ontsteken van het vuur. Daarna bakten de bezoekers broodjes boven het vuur en maakten enkele mede-opzetters een heerlijke groentesoep boven het vuur klaar. De dag werd afgerond met het zingen bij gitaarmuziek rond het vuur.
‘Wat we nu vooral zoeken zijn mensen die ons willen helpen en die ook graag met de natuur bezig zijn en vooral elkaar willen helpen’, aldus Drenth. ‘Op deze manier kan De Groene Hove uitgroeien tot een plek waar iedereen elkaar en zichzelf kan vinden.’

* Een permacultuur is een leefomgeving geïnspireerd door de natuur, met respect voor mens en aarde. Een permacultuur kan onder meer voedsel, brandstoffen en bouwmaterialen opleveren, maar ook bescherming bieden voor (zeldzame) planten en dieren. De basis van een permacultuur is zorgen voor de natuur, zorgen voor elkaar en samen delen in de opbrengsten.

Burgemeester De Groot (l) opent De Groene Hove, een initiatief van Gertjan Drenth (m) en zijn vrouw Claudette Dumas (r)

Geef een reactie

Aankomende evenementen