Move2 biedt proefles en cursus valpreventie

Valpreventieweek 2018 heeft als thema “Hup, in de benen!”

Hoogeveen –  De eerste week van oktober (1 t/m 7 oktober 2018) is de Valpreventieweek, waarin extra aandacht wordt besteed aan valpreventie. In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Move2be, praktijk voor fysiotherapie in Hoogeveen en Noordscheschut, geeft het hele jaar door cursussen valpreventie om het vallen in de toekomst te voorkomen. Op vrijdag 5 oktober kan iedereen deelnemen aan een proefles valpreventie.

Marleen Eising-de Vries is Geriatriefysiotherapeut en vertelt: “We begeleiden in onze praktijk wekelijks ouderen met een verhoogd risico om te vallen. Met het ouder worden neemt ons uithoudingsvermogen af, vermindert onze spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bang om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Dat is jammer, want  bewegen is juist belangrijk. De spieren worden sterker, het lichaam blijft in een goede conditie en het evenwicht wordt beter. Dit vermindert het risico op vallen.”

Cursus valpreventie

Bij Move2be is valpreventie al langer onderdeel van het aanbod aan trainingen. Onder begeleiding van één van de gespecialiseerde fysiotherapeuten wordt iedere vrijdagmiddag tussen 15.00-16.00 uur de cursus/training valpreventie gegeven.

Overigens wordt altijd gekeken of ook andere disciplines in de zorg een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van het valrisico. Een ergotherapeut kan bijvoorbeeld advies geven over woningaanpassing en het gebruik van hulpmiddelen en een diëtist geeft informatie over gezonde voeding omdat door ondervoeding spieren kunnen verzwakken. De huisarts en apotheek zijn betrokken wanneer het om medicatie gaat.

Proefles en advies

Op vrijdag 5 oktober biedt Move2be vrijblijvend een proefles valpreventie aan. Marleen: “We gaan met de deelnemers in de sportzaal een parcours lopen waarin verschillende balansoefeningen zijn verwerkt en ook testen we het valrisico. Wanneer er sprake is van een verhoogd valrisico, dan bespreken we de mogelijkheden om dit risico zoveel mogelijk te verkleinen. Het is goed dat er landelijk veel aandacht is voor valpreventie, want er is vaak iets aan te doen.”

Meedoen?

De proefles en de cursus vinden plaats op de locatie aan de Van Limburg Stirumstraat 132 (Eikstaete). Wilt u meer weten of wilt u meedoen aan de proefles of cursus? Belt u dan naar de praktijk van Move2be: 0528-278111.

Bijschrift foto: Move2be geeft het hele jaar door cursussen valpreventie om het valrisico zoveel mogelijk te verminderen

Over Move2be

Move2be is een toonaangevend gezondheidscentrum, met vestigingen in Hoogeveen (Eikstaete, van Limburg Stirumstraat 132 en gezondheidscentrum de Weide) en in Noordscheschut (gezondheidscentrum Ettenheim). Naast fysiotherapie worden fitness, diëtetiek en bedrijfsgezondheidszorg aangeboden. Het team van ruim 20 medewerkers bestaat uit (gespecialiseerde) fysiotherapeuten, een diëtiste, sportinstructeurs, groepslesinstructeurs, personal trainers en beweeg- en leefstijladviseurs en natuurlijk administratieve ondersteuning.

Move2be is er voor iedereen die in een veilige omgeving, verantwoord en onder goede begeleiding aan zijn gezondheid wil werken en is toonaangevend in vitaliteit. Sinds 2011 mag de praktijk het predicaat Pluspraktijk voeren.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord