Natuur

IVN Hoogeveen organiseert dit jaar 35 activiteiten

Hoogeveen – Zoals elk jaar staat het bij IVN Hoogeveen bol van de activiteiten in de natuur. Met zo’n 200 leden is er altijd wel iets te doen in het groen. Dit jaar zijn er maarliefst 35 activiteiten die worden georganiseerd. Of je nou wilt meehelpen bij het omzetten van broeihopen in de Oude Kene of een cursus Dieper de natuur in volgt, er is voor ieder wat wils. Geschikt voor jongeren van 10 tot 100 jaar oud!

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur door jong en oud zelf te laten leren en doen. Laten zien hoe belangrijk, gezond en leuk de natuur is! Dat doen zij door natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Met 162 afdelingen, ruim 29.000 leden en 170 professionals door het hele land heen, wordt er veel gedaan in de natuur. De afdeling in Hoogeveen heeft ruim 200 leden en is daarmee een grote afdeling die actief bezig is in de natuur. Dit jaar met maar liefst 35 activiteiten, geschikt voor jong en oud.

 

Broeihopen omzetten in de Oude Kene

Ook dit voorjaar gaan we de broeihopen van de ringslangen in de Oude Kene omzetten. Voor het 9de jaar op rij hopen we weer de lege slangeneieren te tellen om op deze manier meer te weten te komen over de condities van het gebied en de verspreiding van de ringslang. Alles staat klaar om mee aan de slag te gaan. Vooraf uitleg geven over de ringslang en hoe er gewerkt gaat worden. Dit is groepjes. Samen maak je naast de ‘oude’ broeihoop een nieuwe met nieuw materiaal, takken en blad en ook het materiaal van de oude hoop kan weer gebruikt worden.

Kosten: Gratis.
Waar: Oude Kene. Verzamelen op de parkeerplaats bij de spoorwegovergang aan de Kinholtsweg, Hoogeveen.
Wanneer: Zaterdag 2 maart 2024 van 09:00 uur tot 12:00 uur.
Aanmelden: Je kunt je hier aanmelden.

Cursus Dieper de natuur in

Vanaf 18 maart is er bij IVN-afdeling Hoogeveen, voor het derde jaar op rij, de cursus ‘Dieper de Natuur in’. Een unieke kans voor iedereen die meer wil leren over de natuur, met een verdieping richting duurzaamheid en biodiversiteit, in de eigen leefomgeving. Acht maanden lang geven we één keer per maand een cursusavond en een excursieochtend over een bepaald thema. De cursus is in zijn geheel te volgen of per thema. Dit laatste is alleen mogelijk als er voldoende ruimte is. We prijzen ons gelukkig dat we heel veel mensen met Natuurkennis in ons midden hebben. Zo kunnen we bij ieder thema een andere Natuurgids of deskundige verwelkomen.

Heb je belangstelling maar wil je eerst meer weten mail dan naar hoogeveenivn@gmail.com

Kosten: Totale cursus: IVN-lid €60,00, niet leden €85,00. Per Les: IVN-lid €10,00, niet-leden  €15,00.
Waar: IVN Struunhuus, Steenbergerpark Hoogeveen. Excursies in overleg.
Wanneer: Data staan per les op de aanmeldpagina.
Aanmelden: Je kunt je hier aanmelden.

Waternachtwandeling

Eén uur het licht uit over de hele wereld van 20:30 tot 21:30 tijdens Earth Hour. Wij willen hier ook aandacht voor vragen en spelenderwijs leren over het mooie Natuurgebied rondom het water bij Schoonhoven. De ijsvogel, ganzen, eenden, vissen, kikkers en padden, alles komt voorbij in en op het water. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Er wordt dus gewandeld in kleine groepjes zodat ook iedereen goed de ruimte krijgt om ervan te genieten.

Starttijd vanaf 19:00 uur. We werken met een tijdklok, na aanmelding komt er in de week voorafgaande een mail met de starttijd. Mocht een bepaalde tijd voorkeur hebben stuur dan apart van de aanmelding een mail naar hoogeveenivn@gmail.com, dan kunnen we er rekening mee houden. We starten op volgorde van aanmelding om 19:00 uur en de wandeling met activiteiten duurt ongeveer een uur. Start is naast het Partycentrum Schoonhoven, daar staat een vrijwilliger klaar om iedereen te ontvangen en op pad te sturen.

Heb je vragen, stuur een mail hoogeveenivn@gmail.com
Doe je mee? Meld je dan aan.

Kosten: Gratis
Waar: Plan Schoonhoven, Marten Kuilerweg 47, 7913 XG Hollandscheveld.
Wanneer: Zaterdag 23 maart 2024 van 19:00 uur tot 21:30 uur.
Aanmelden: Je kunt je hier aanmelden.

Nachtwandeling met veldonderzoek

Altijd al willen weten hoe biologen in en met de natuur werken? Tijdens de Nachtwandeling met veldonderzoek ga je, met een kleine groep, een avond meelopen met een zelfstandig onderzoeker om te ervaren wat het beroep inhoudt, welke regels er gelden en welke methodes worden gebruikt tijdens veldonderzoek. Een kijkje nemen met de nachtbril, hoe ziet water en aarde er eigenlijk uit onder een microscoop en hoe gebruik je de gevonden beestjes, bacteriën en schimmels om diverse instanties te adviseren over de lokale natuur?

Trek goede wandelschoenen aan die vies mogen worden en niet al te nette kleding, want tijdens de, max 3 uur durende, wandeling ga je van de gebaande paden af om echt mee te helpen met veldonderzoek!

Kosten: IVN-lid €5,00, niet-leden €10,00.
Waar: Oude Kene. Verzamelen op de parkeerplaats bij de spoorwegovergang aan de Kinholtsweg, Hoogeveen.
Wanneer: Maandag 29 april 2024 om 22:00 uur tot maximaal dinsdag 30 april 2024 om 01:00 uur.
Aanmelden: Je kunt je hier aanmelden.

Geef een reactie