©foto: Schonewillefotografie
Natuur

Hoogeveen op tweede plek hoogste biodiversiteit in Drenthe

Venlo/Drenthe – De Drentse natuur heeft het meeste te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 47 unieke soorten aan flora en fauna per km². Deze diversiteit aan soorten ligt 25% boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Drenthe biedt een hoge diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Drentse gemeenten met de hoogste biodiversiteit

De Drentse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Westerveld. Per km² zijn hier 65 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Drenthe met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

Westerveld: 65 soorten per km²
Hoogeveen: 60 soorten per km²
Assen: 57 soorten per km²
Tynaarlo: 53 soorten per km²
De Wolden: 53 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Drenthe

Ben je op zoek naar bijzondere vogelwaarnemingen in Drenthe? Dan kun je hier je hart ophalen. In de afgelopen 70 jaar is de grote zilverreiger hier 65.400 keer gespot, en de blauwe reiger komt er ook veel voor met 47.722 waarnemingen.

Bepaalde planten en bomen die je in Drenthe zou kunnen tegenkomen zijn de zomereik en de gestreepte witbol. Wat paddenstoelen en schimmels betreft, is het kleverig koraalzwammetje een soort die je daar goed zou kunnen vinden; deze is in de afgelopen 70 jaar 2.226 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Drenthe de meeste kans in de gemeente Westerveld.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

Geef een reactie