112/Misdaad

Controle op afleiding in het verkeer: verschillende boetes uitgeschreven

Vrijdag 26 januari 2024 heeft de politie “een kleintje controle” op afleiding in het verkeer gehouden. Bij afleiding in het verkeer denken de meeste mensen vaak meteen aan de gsm in de hand houden tijdens het besturen van de auto maar het doorbladeren van papieren, een shagje draaien, eten en/of drinken, make-up aanbrengen, teveel aandacht voor kinderen en/of huisdieren kan ook voor een behoorlijke afleiding in het verkeer zorgen.
Hierbij moet men denken aan het feit dat de aandacht van de bestuurder tijdens het besturen van diens voertuig in dusdanige mate wordt afgeleid dat dit terug te zien is in het weggedrag van deze bestuurder.
Vaak ziet de politie bij automobilisten dat ze langzamer gaan rijden danwel beginnen te slingeren, teveel naar de middenstreep of juist de kantstreep of zelfs (deels) over de vluchtstrook gaan rijden. Het behoeft geen betoog dat dit gedrag de verkeersveiligheid niet ten goede komt.
De controle werd rijdend met behulp van onopvallende dienstvoertuigen uitgevoerd waarbij de provinciën Friesland, Groningen en Drenthe doorkruist werden.
Uiteraard werd op overige waargenomen overtredingen ook gereageerd.
De meeste overtredingen betroffen het vasthouden van een gsm maar er was ook een bestuurder die tijdens het besturen van de auto meer aandacht had voor diens huisdier
(Felis Silvestrus Catus) dan voor het verkeer op de weg..
Aan het eind van de controle werd de balans opgemaakt en was de lijst met geconstateerde overtredingen als volgt:
4 x als bestuurder personenauto gsm vasthouden
8 x als bestuurder vrachtauto gsm vasthouden
1 x overschrijden doorgetrokken streep
1 x afleiding in verkeer door huisdier (kat)
1 x niet kunnen tonen rijbewijs
5 x overschrijden max. snelheid met meer dan 30 km p/u na correctie

Een gedachte over “Controle op afleiding in het verkeer: verschillende boetes uitgeschreven

  • Geef dan ook aan hoeveel voertuigen gecontroleerd zijn. Op deze manier kunnen we natuurlijk niets met de cijfers. Indien 10 auto’s gecontroleerd dan is het best wel schrikbarend. Zijn er 100.000 auto’s gecontroleerd dan vind ik het nog wel meevallen.

Geef een reactie