Gezondheid

Zorgpremie voor veel mensen onbetaalbaar: veel minder Drenten verhogen eigen risico voor zorg

In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Drenthe 14,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 32,2% van de Drenten voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis.

Drenten nemen minder risico

In Drenthe (14,7%) hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Samen met Flevolanders nemen Drenten zelfs het minste risico van heel Nederland. Het landelijk gemiddelde komt neer op 21,1%. Koplopers zijn Limburgers: zij kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro (22,7%).

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Drenthe stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Assen. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. In het jaar 2020 ging het zelfs om 10,5% van de Assenaren. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:

  1. Assen: 8,5%
  2. Tynaarlo: 7,1%
  3. Meppel: 6,9%
  4. Aa en Hunze: 6,6%
  5. Noordenveld: 6,6%

In Coevorden (5,7%) en Westerveld (5,8%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023

Een gedachte over “Zorgpremie voor veel mensen onbetaalbaar: veel minder Drenten verhogen eigen risico voor zorg

  • Ik vind dat bij basisvoorzieningen dat je dit bedrag gewoon int via belastingen als land en niet via dit ingewikkelde systeem. Net zoals de energie markt het is een basisbehoefte wat gewoon voor kostprijs (gedeeld door alle Nederlanders) betaald hoort te worden. je gaat maar winst maken op luxe producten etc. die bijzaak zijn. zolang het een basisbehoefte is moet je als land niet willen dat je je burgers laat uitknijpen omdat een paar mensen er beter van moeten worden.

Geef een reactie