Sport

Dammers Hoogeveen voor de derde keer trefzeker

Hoogeveen – Het gaat goed met de hoofdmacht van damclub HDC Hoogeveen. Na de eerste drie rondes te hebben verloren, was het in de vierde ronde in de Drentse derby tegen Hijken wel raak (11-9). Vervolgens werd in de vijfde ronde het sterke team uit Westerhaar in eigen huis verslagen (11-9). Zaterdag kwam hekkensluiter Schiedam 2 naar Hoogeveen. De Hoogeveense dammers wonnen overtuigend met 13-7 en staan nu op mooie zesde plek in de ereklasse.

De Hoogeveners waren gedreven om ten koste van de Schiedammers hun derde overwinning binnen te hengelen. Het team van HDC bestond weer uit een gemêleerd gezelschap van oudgediende en jong talent. Zo was Hans Thio, in de Drentse derby  tegen Hijken matchwinner, weer van de partij. Ook de talentvolle spelers Lisa Scholtens en Sytze Spijker hadden de gelegenheid om ervaring op te doen in de ereklasse.

Dodelijke dreiging
Na bijna vier uur spelen opende Henk Grotenhuis, ten koste van de sympathieke Mehmet Yöney, de score voor Hoogeveen met een dodelijke dreiging in de flankomsingeling. Vervolgens was het hard werken voor Maarten Wichgers die in zware tijdnood verkeerde. Toch hield hij zijn hoofd koel tegen Geert Prinsen. Remise werd het ook bij Maikel Palmans tegen de degelijke Walter Thoen.

Samba-swing
HDC schroefde de score op met een spectaculaire Samba-swing van de aanvallende Rick Hakvoort tegen Waldo Aliar. Deze ruime voorsprong gaven de Hoogeveners niet meer weg. Het vervolg van de wedstrijd werd zakelijk afgehandeld. Lisa Scholtens speelde een sterke pot tegen Peter van de Stap, maar kreeg nooit winstkansen. Michel Stempher kon de muur van Ton Burgerhout niet doorbreken. Klaas Leijenaar was niet bij de les in de klassieke strategie. Na eerst een goede kans te hebben gemist, had hij in het late middenspel mazzel dat Jeroen Kos de winst overzag. En de halve hekstelling van Zainal Palmans sloeg niet door tegen Guido van den Berg.

Strategisch gevecht
Wel succes had Sytze Spijker die een mooie strategische partij speelde tegen Tiny Mous. De Hoogeveense jeugdspeler voerde langzaam de druk op en kreeg in het late middenspel de controle over het centrum. Hans Thio zorgde, na een lang gevecht tegen de Afrikaanse kopman Chirstian Niami, voor de dertiende punt.

De Hoogeveense dammers hebben nu een winterstop. Op zaterdag 6 januari wordt de competitie hervat. Dan wacht een zwarte uitwedstrijd tegen het eerste team van Schiedam.

Geef een reactie