Sport

Medailleregen voor jeugdspelers Hoogeveense damclub op het WK

Hoogeveen – Het WK-jeugd werd van 27 oktober t/m 4 november gehouden in het Poolse stadje Police. Negen jeugdleden van de Hoogeveense jeugddamclub deden hieraan mee. Hoogeveen was hofleverancier voor de dambond. De spelers kwamen naar huis met maar liefst 8 medailles. Men kan wel spreken van een succesvolle oogst.

Het was voor de junior Wouter Sosef zijn laatste jeugd-WK. De 19-jarige hoopte in zijn damcarrière bij de jeugd nog internationaal succes te boeken. Op het EK deze zomer was het niet gelukt. Dus alle hoop was gevestigd op dit toernooi. Wouter was zeer gemotiveerd en gefocust. Hij speelde een geweldig toernooi bij het ‘klassieke’ tempo. Hij streed continu mee met de podiumplekken en zag goud lonken aan het einde van het toernooi. In de laatste ronde versloeg hij met veel rekenkracht de Oekraïner Andrii Blokha. Vervolgens was het spannend voor de Hoogevener. Wat zouden zijn concurrenten nu doen? Twee spelers konden nog op gelijke hoogte komen en dat gebeurde toen zij ook hun partij wonnen. Door een zwakkere weerstand (minder sterk programma) moest hij genoegen nemen met een derde plek. Toch een geweldige prestatie van Wouter die enorm trots kan zijn.

Bij het onderdeel Rapid kwam Wouter te kort voor een podiumplek. Wel succes had de tweevoudig Europees kampioen Roland Kreeft (17). Roland liet veerkracht zien. Na een sterke start verloor hij in de vierde ronde van zijn landgenoot Simon Harmsma. Hij herstelde zich knap door vier tegenstanders zoek te spelen. Deze zegereeks bracht hem een mooie bronzenmedaille. Tevens was hij de beste Nederlander op dit onderdeel.

Lisa Scholtens, spelend bij de junioren meisjes, had al een WK achter de rug. Zij debuteerde met een vierde plaats bij het WK vrouwen op Curaçao. Anderhalf week later zat ze alweer achter het dambord. Nu had ze te maken met jeugdig talent. In het klassieke toernooi liep het stroef. De vermoeidheid speelde nog parten. Zij herstelde zich goed met een derde plaats bij het Rapid. Op de laatste speeldag had ze haar ‘killer-instinct’ weer voorhanden en pakte flink uit met goud bij het Blitz. Lisa heeft nu drie wereldtitels achter haar naam staan. Zij is daarmee de best presterende jeugddamster van Nederland.

Bij de aspiranten speelden Sytze Spijker (16) en Bart Jan Kortleven (16) mee. Sytze was opdreef en liet met sterk spel zien dat hij op het podium hoort. In het klassieke speeltempo scoorde hij 12 punten en eindigde op een prachtige tweede plek. Zijn honger was nog niet gestild, want na een matige optreden bij het Rapid was hij helemaal weer terug bij het Blitz met een derde plek. Voor Bart Jan Kortleven was het een mooi toernooi voor zijn ontwikkeling. Bij alle onderdelen eindigde hij in de middenmoot. Dit was het eerste WK voor Bart Jan.

 

Bij de aspiranten meisjes was de talentvolle Yulia Bintsarovska (14) succesvol met twee medailles. De nieuwe aanwinst voor het tweede team van Hoogeveen behaalde in het klassieke speeltempo de derde plaats. Ze eindigde net achter haar landgenote Fleur Kruysmulder uit Huissen. Yulia gaf nog een keer vol gas door op het onderdeel Rapid een treetje hoger te komen op het podium. Bij het Blitz was de koek op voor haar. Hoe dan ook kan zij terugkijken op een prachtig toernooi.

De jongere jeugdspelers vielen helaas niet in de prijzen. Toch deden zij het zeer verdienstelijk. Siebe Kortleven (12) draaide goed mee en eindigde op alle onderdelen in de eerste helft van het klassement. Zijn beste prestatie was een vijfde plek bij het Blitz. Extra mooi was dat hij de beste Nederlander was op dit onderdeel. Fienne Martens (12) speelde voor het eerst mee bij de pupillen meisjes. Fienne damt in het jeugdteam van HDC Hoogeveen en traint en speelt ook voor DDD Dedemsvaart. Ze deed vooral mee om ervaring op te doen. Dit gold ook voor Hoogeveense Chantal van Santen (10) die bij de welpen meisjes meespeelde. De concurrentie was nog wat te sterk voor haar, maar ze gaat er alles aan doen om nog sterker terug te komen.

Verslag: Zainal Palmans

Foto: Carola van Kelckhoven

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: