Hoogeveen verdient langs Silvolde

Hoogeveen – Voorlopig blijft Hoogeveen nog ongeslagen in de Hoofdklasse. Thuis tegen Silvolde was Hoogeveen duidelijk de betere ploeg. Hoewel het voor rust nog wel wat kansen weggaf, was de zege ook verdiend. Het had eigenlijk meer moeten zijn dan 2-1.

In de beginfase was het duel open. Zowel Hoogeveen als Silvolde kreeg een paar leuke kansen. Hoogeveen als eerste, maar Heerkes trof geen doel. Even later had Kreeft de bal voor het inschieten na een vrije bal van Zwikker. Hij zag de doelman zijn inzet van dichtbij echter miraculeus pakken. In de 8e minuut was Silvolde voor het eerst echt gevaarlijk. De gasten maakten het wel meteen af. De sterke Krosse won het kopduel en de vrijstaande Bouwmeester schoot de bal binnen. Even later was het weer Silvolde dat een kans kreeg, maar Ebbers kopte over. Nog binnen het kwartier was het weer gelijk. Hartman controleerde de bal goed, legde prima af op Van Dijk, die vond Kreeft en nu was doelman Olthuis wel geklopt. Met rechts nota bene. Het was op dat moment ook een terechte tussenstand na een boeiende openingsfase.

Dominant
Na het onstuimige eerste kwartier kreeg Hoogeveen meer controle over de wedstrijd. Het balbezit was meest voor Hoogeveen en het wist de counter van Silvolde er beter uit te houden. Pas in de 34e minuut werd het nog een keer gevaarlijk, maar Meijer kon de lastige bal niet op doel krijgen. Hoogeveen zelf kreeg ook niet al te veel kansen, vooral omdat het in de eindpass nog wat slordig was. Tot twee keer toe werd een pass over vijf meter in uiterst kansrijke situaties verprutst. Hoogeveen deed zich zo wat te kort. Maar het overwicht was er al voor Hoogeveen, met o.a. een jagende Wieringa en een sterke Thomas Reinders was Hoogeveen zeker op het middenveld de baas.

Na de rust werd het overwicht alleen maar groter. Hoogeveen speelde gewoon heel aardig voetbal. De bal ging goed rond, er was dreiging en Hoogeveen gaf nauwelijks iets weg. In de 50e minuut was er een poging uit de draai van Krosse, maar Silvolde was lange tijd niet gevaarlijk. Hoogeveen zelf speelde goed en gecontroleerd, maar was nog altijd wat slordig. Het vergat het overwicht zo in een groter aantal kansen om te zetten. Toch, kansen waren er. In de 46e minuut zag Reinders zijn schot net aangeraakt en daardoor op de lat belanden. Daar zat het dus even niet mee.
Nico Haak koos in de 60e minuut voor een dubbele wissel. Manning kwam voor Twan Berends, die zichtbaar meer vertrouwen begint te krijgen. Voor Hartman kwam Spijodic. Die wissel pakte wel erg fraai uit. Want amper 3 minuten later was het Manning die doorbrak en alleen door kon op de doelman. Met de bal al langs de keeper werd de ingevallen Manning echter overtuigend neergelegd. De strafschop was een logisch gevolg. Van een intentie om de bal te spelen leek geen sprake en daarmee was rood ook een logisch gevolg. Scheidsrechter Benlamkaddem, die het duel overigens prima onder controle had, was echter mild voor Olthuis. Het bleef bij geel. De andere invaller, Sadik Spijodic was minder mild voor de doelman; hij knalde hard de 2-1 binnen.

Afmaken
In de 67e minuut kreeg Manning na een voorzet van Mohamed nog een goede kans. Ditmaal was Olthuis prima bezig en pakte knap. Even later leek Spijodic op zijn 2e af te gaan, maar werd gestuit door Olthuis. Hij had Manning al ingespeeld, maar die had net te lang tijd nodig om in de rebound te profiteren. Hoogeveen bleef domineren en in de 80e minuut was het wederom Reinders die uithaalde, maar nu voor het kruis langs schoot. Bovendien had Van Dijk een prima kop kans in volledig vrijstaande positie. Maar de soeverein verdedigende Van Dijk schampte de bal slechts, die zo voorlangs ging. Hoogeveen vergat het duel af te maken en leek ook iets te veel in te gaan zakken in de slotfase. Althoff kreeg zo nog een halve kans na een afgeslagen corner en in de blessuretijd was invaller Terhorst zelfs nog dichtbij. Dat fortuin bleef Hoogeveen bespaard. En terecht. Want hoewel het soms te slordig was in de eindfase en het nog iets te veel weggaf, speelde Hoogeveen gewoon een prima pot.

Hoogeveen – Silvolde: 8e Bouwmeester 0-1, 15e Kreeft 1-1, 64e Spijodic 2-1
Opstelling Hoogeveen: Borgman, Kreeft, Van Dijk, Mohamed, Yildirim, Wieringa (45e Kleinheerenbrink), Berends (60e Manning), Reinders, Zwikker, Heerkes, Hartman (60e Spijodic)
Geel: Wieringa, Berends, Zwikker (Hoogeveen), P. Gebbinck, Tempels, Olthuis (Silvolde)