Algemeen

15.000 jaar oude Pingos zoeken in bossen tussen Hollandscheveld en Elim

Vrijwilligers gaan zaterdag in Hoogeveen in de bossen tussen Hollandscheveld en Elim op zoek naar 15.000 jaar oude Pingo Ruïnes. Een pingo is een heuvel met in de kern ijs. Deze Pingo’s  ontstonden tijdens de laatste ijstijd. Een Pingoruïne is het restant van een Pingo dat overblijft als het ijs smelt.  Wat overblijft is een ringvormige krater gevuld met water. In warmere tijden kan de ruïne zich weer vullen met organisch materiaal door de groei van planten. Dit zorgt dan voor veenvorming. Die veenvorming is een grote aanwijzing dat het om een Pingoruïne gaat en daar gaan de vrijwilligers naar op zoek.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pingo

Drenthe staat bekend om haar vele pingo-ruïnes. Als je de Pingo-kaart van de provincie er op naslaat zie je dat bijna heel Drenthe bezaaid is met stippen waarvan bekend is dat daar Pingo-ruïnes aanwezig zijn.

https://www.pingoruines.nl/pingo-programma/

Maar ten zuidoosten van Hoogeveen is de kaart nog opvallend wit. De lokale bevolking is echter een andere mening toegedaan en vanuit het lokale vrijwilligers initiatief “Landschap van de Toekomst” zijn de handen ineengeslagen om samen met Anja Verbers (De pingospecialist van Nederland!) het veld in te gaan met boorspullen zodat we kunnen onderzoeken of we de bestaande kaart van de Provincie kunnen verrijken met nog meer restanten uit de prehistorie.

Landschap van de Toekomst is een initiatief van vrijwilligers uit de regio van Alterveer tot Dalerpeel (oost-west) en van Noordscheschut tot de grens met Overijssel (Noord-Zuid) waarbij we ons landschap willen behouden danwel willen verrijken op het gebied van natuur, beleving en maatschappelijke waarde.

Heb je interesse of wil je graag meehelpen? Sluit je aan bij de groep en werk mee aan een mooiere leefomgeving!

Geef een reactie