Gezondheid

Druk te hoog: Bijna helft Drentse huisartsen heeft gedeeltelijke of volledige patiëntenstop

De druk op de huisartsenzorg neemt flink toe. Momenteel heeft in Drenthe 47,7% huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Het is daarom voor veel Drenten lastig om na een verhuizing of bij het pensioneren van de eigen huisarts een vervanger dicht bij huis te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer onder 1.145 Nederlandse huisartsenpraktijken.

38,6% van alle ondervraagde huisartsenpraktijken in Drenthe accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden enkel patiënten uit een bepaald postcodegebied aangenomen. Van alle huisartsen maakt bovendien bijna één tiende (9,1%) helemaal geen uitzonderingen: zij hebben een volledige patiëntenstop.

Druk op huisartsenzorg is landelijk probleem
De druk op huisartsenzorg is ook elders in het land voelbaar. Gemiddeld heeft 68,8% Nederlandse praktijken een (gedeeltelijke) patiëntenstop. In Overijssel is het momenteel de grootste uitdaging om een nieuwe huisarts te vinden. Hier heeft zelfs maar liefst 79,7% van de praktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. Ook in Noord-Holland (76,5%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken.

“Het is natuurlijk erg vervelend als je in je eigen buurt of zelfs je eigen dorp geen huisarts kunt vinden. Wat veel mensen niet weten is dat je zorgverzekeraar je in zo’n geval moet helpen. Die kun je bellen met het verzoek om in de nabije omgeving een huisarts voor je te vinden”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Bekijk op independer hoe het zit in de verschillende provincies en regio’s: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/patientenstop-bij-huisartsenpraktijken

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: