Algemeen

Uitbreiding woningvoorraad in Drenthe loopt zwaar achter

Drenthe – Amsterdam, 11 oktober 2023 – Vergeleken met de rest van Nederland zijn er dit jaar in Drenthe erg weinig woningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Afgezet tegen het aantal inwoners scoort alleen de provincie Limburg slechter. 

Dit blijkt uit analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, die recent verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over de eerste acht maanden van 2023, onder de loep nam.

Afgezet tegen het aantal inwoners ligt de toename van de woningvoorraad maar liefst 36,8 procent onder het Nederlands gemiddelde. Per 100.000 inwoners kwamen er in Drenthe slechts 180 woningen bij, terwijl het gemiddelde in Nederland 285 woningen betreft. Alleen Limburg kent een kleinere toename van de woningvoorraad. 

Minder nieuwbouwwoningen

Ook op het gebied van nieuwbouw blijft Drenthe ver achter. Met 171 toegevoegde nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners, komt Drenthe 35,7 procent onder het Nederlandse gemiddelde uit. Ook hier scoort alleen de provincie Limburg slechter.

Duidelijke verschillen tussen provincies

Afgezet naar het aantal inwoners blijft de toename van de woningvoorraad naast Drenthe het meest achter in de provincies Limburg en Friesland. Dit zijn ook de provincies waar het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners het kleinst is.

In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland is de toename van de woningvoorraad afgezet naar het aantal inwoners het meest toegenomen. Ook is in deze provincies het aantal nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners het meest toegenomen. 

Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie op: https://parelbeheer.nl/onderzoek-voorraad-woningen-2023/ 

Geef een reactie