Gezondheid

Wat weet jij over hart- en vaatziekten bij vrouwen? Treant zet zes feiten en fabels op een rij

vrijdag 29 september, is het Dress Red Day. In Nederland dragen veel mensen vandaag rode kleding om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. En dat is hard nodig, want hart- en vaatziekten worden niet altijd herkend bij vrouwen. Daarom zetten de cardiologen van Treant zes feiten en fabels op een rij.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen: FEIT!
In veel ontwikkelde landen zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Het is zelfs dodelijker dan kanker.

Hart- en vaatziekten treffen vooral oudere vrouwen: FABEL!
Vrouwen van alle leeftijden kunnen hart- en vaatziekten krijgen. Het is dus belangrijk om op alle leeftijden aandacht te besteden aan hartgezondheid. Het risico op hart- en vaatziekten neemt wel toe naarmate je ouder wordt.

Symptomen van een hartaanval bij vrouwen kunnen anders zijn dan bij mannen: FEIT! Bij een hartaanval denk je al snel aan pijn op de borst. Dat kan zeker voorkomen, maar dat is bij vrouwen niet altijd het geval. Vrouwen krijgen vaak vagere klachten, zoals misselijkheid, pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of schouderbladen. Deze vage klachten ontstaan omdat bij vrouwen de kleine bloedvaatjes in het hart gelijkmatiger verkalken. Daardoor denk je niet direct aan een probleem met het hart.  

Hartklachten bij vrouwen worden vaak verward met overgangsklachten: FEIT!
Vrouwen denken soms dat hun klachten door de overgang komen, terwijl ze eigenlijk met hun hart of een te hoge bloeddruk te maken hebben. Denk hierbij aan opvliegers, hartkloppingen, transpireren, extreme vermoeidheid en slecht slapen. Houden je klachten lang aan? Komen er hart- en vaatziekten voor in je familie? Bespreek dit dan eens met je huisarts. Ook als je in het verleden zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, is het belangrijk om extra alert te zijn.

Treant heeft een speciale hartpoli voor vrouwen: FEIT!
Sinds 2020 heeft Treant op ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal een hartpoli voor vrouwen. Treant is een van de weinige locaties in het Noorden waar een speciale poli voor vrouwen is. Cardiologen Marloes van der Wielen en Ganiye Sahin doen de onderzoeken bij vrouwen. Tijdens een afspraak op de hartpoli is er voldoende tijd om klachten uitgebreid te bespreken. Als er behandeling nodig is, kan dat ook bij Treant.

Je kunt niets doen om hart- en vaatziekten te voorkomen: FABEL!
Er zijn risicofactoren waar je geen invloed op hebt, zoals slecht werkende nieren of diabetes. Aan andere risicofactoren kun je zelf wel veel doen. Stoppen met roken bijvoorbeeld. Maar ook meer bewegen, gezonder eten, beter omgaan met stress en niet te veel alcohol drinken. Een gezonde leefstijl verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: