Amusement

De Tamboer tovert het gebouw om tot Ierse pub

Hoogeveen-Editie veertien van het Irish Festival belooft veel spektakel 

In het laatste weekend van september waant het publiek zich in Ierland als ze Theater de Tamboer binnenkomen. De muzikale klanken van Dublin Legends, West of Eden, Boxing Banjo, Dubh Linn, Clachán, Mega_TRAD, SuperCéilí en Easy & Free vullen het gebouw. Verder zullen ook juichende bezoekers, klinkende bierpullen en uitbundig gelach veelgehoorde geluiden zijn. Vier podia, de lekkerste whiskey, pints en bijbehorend pubfood vormen een complete culturele én culinaire avond uit.

Tickets en informatie

Dublin Legends (voorheen The Dubliners)
Dit viertal, bestaande uit Seán Cannon, Gerry O’Connor, Shay Kavanagh en Paul Watchorn, brengt het authentieke Ierland naar Hoogeveen met hun aanstekelijke geestdrift. Tot 2012 waren ze bekend onder de naam ‘The Dubliners’. Wie zingt mee met klassiekers als Molly Malone, Whiskey in the jar, Seven Drunken Nights, The Irish Rover en Dirty Old Town?

West of Eden
West of Eden stond al meerdere malen voor een enthousiast Tamboerpubliek en komt nu naar het Irish Festival. Dit is dé Zweedse folk-rockband die de Keltische muziekscene nieuw leven heeft ingeblazen met hun unieke geluid en briljante songwriting. Met meesterlijk muzikaal vakmanschap en de buitengewone stem van zangeres Jenny Schaub, omarmt West of Eden met liefde de traditionele Britse en Ierse folk.

Boxing Banjo
Vorig jaar speelde Boxing Banjo nog in de foyer op het Irish Festival, maar dit jaar schittert de band op het hoofdpodium. De band, bestaande uit vier uitzonderlijk getalenteerde, jonge Ierse muzikanten, brengt een unieke mix van traditionele Ierse muziek, zang en bluegrass muziek. Met opvallende vocale arrangementen en een veelheid aan instrumenten, waaronder de knoppen-accordeon, banjo, gitaar, mandoline, bodhrán en viool.

Dubh Linn
Dit bewezen succes heeft voor de trouwe Irish Festival-bezoeker geen introductie meer nodig. Declan, Sean en Paddy hebben hun muzikale sporen ruimschoots verdiend en komen voor ieder Irish Festival met veel plezier terug naar Nederland. De mannen staan keer op keer garant voor een heerlijk optreden vol Ierse ballads.

Clachán
Sinds 2006 heeft Clachán zich ontwikkeld tot een krachtige formatie met een unieke muzikale identiteit. Verwacht prachtige en meeslepende Keltische muziek uit Ierland, Galicië (Spanje), Frankrijk en Schotland. ‘Clachán’ staat voor ‘saamhorigheid’ en voor een ‘buurtschap met een eigen (muzikale) identiteit’. Deze betekenis weerspiegelt het samenspel en de unieke klank die deze band uitdraagt perfect.

MEGA_Trad
Bezoekers maken deze editie kennis met MEGA_Trad, een band bestaande uit twee broers uit de muzikale O’Dalaigh-familie en Dennis McAuliffe, een lokale legende op de mandoline in de regio West Clare. MEGA_Trad speelt op gevoel en houdt van improviseren. Geen enkele live-uitvoering is hetzelfde en dat zorgt voor een once-in-a-lifetime ervaring van meeslepende, eigentijdse, rijke en levendige Ierse muziek uit de 21e eeuw.

SuperCéilí
SuperCéilí vormt de perfecte samensmelting van traditionele Ierse dansmelodieën en moderne pop- en danshits. Met een bijzondere combinatie van accordeon, gitaar en een scala aan elektronica, synths, beats, effecten en verlichting, hebben Peter Staunton en Seán Leahy een buitengewoon plezierig spektakel gecreëerd dat een nieuw publiek naar de traditionele Ierse muziek trekt.

Easy & Free
Als Ierse en Maritieme band is Easy & Free begonnen met veel songs uit de zeevaart, met een Ierse Sound. Inmiddels is er een repertoire opgebouwd van honderden nummers uit Ierland, Schotland, Amerika, Nieuw-Zeeland. De zes muzikanten spelen zowel solo als meerstemmig. Daarbij maken zij gebruik van gitaar, accordeon, bodran, mandoline, fluit, mondharmonica en cajon. De mannen weten met hun enthousiasme een sfeer te creëren die op slag doet denken aan de Ierse pub op zijn best: het kloppend hart van de Ierse dorpen en steden.

Foto: Anouk Schamper Fotografie
Plattegrond credits: De Tamboer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: