Sport

Hoogevener Renco Oostindjer (18) krijgt een leerzame les van de vijfvoudig wereldkampioen dammen

HOOGEVEEN – Maandag is de 14e editie van het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi van start gegaan. Het toernooi telt een prachtig aantal van 116 spelers. Het zomertoernooi van Hoogeveen is daarmee de grootste van Nederland. Ook wordt er een jeugdtoernooi gehouden met acht opkomende talenten.

De eerste ronde gaf een mooie loting voor Renco Oostindjer. De 18-jarige Hoogevener heeft deze zomer maar liefst vier toernooien achter de rug. Zo speelde hij achterelkaar de toernooien in Baarn, Rotterdam, Nijmegen en Brunssum. Hij sluit zijn damzomer af met zijn vijfde zomertoernooi in zijn eigen woonplaats. Hij mocht gelijk aan de bak tegen Alexander Schwarzman, de winnaar van vorig jaar.

 

De 116 dammers in het hoofdtoernooi (er zijn ook twee jeugdgroepen van acht spelers) spelen tot en met zaterdag acht ronden ‘Zwitsers’, waarbij ze steeds een opponent met evenveel punten treffen. De eerste ronde hanteert men een geleide loting, waarbij Schwarzman als hoogste ratinghouder nummer 59 Oostindjer trof, nummer 2 Jitse Slump aantrad tegen nummer 60 Hans van Berkel, enzovoort. Dat dit voor de favorieten allesbehalve een formaliteit is tegen op stuntwerk azende outsiders, ondervond de Senegalese grootmeester Ndiaga Samb, die compleet onder de voet werd gelopen door Radjendrenath Kalloe uit de Haag. Ook Oostindjer gaf Schwarzman met solide centrumspel lange tijd gelijkwaardig partij, maar hij werd uiteindelijk gemangeld in een briljante omsingeling van zijn grote tegenstander.

 

De dammers van het eerste team van Hoogeveen, Michel Stempher, Rick Hakvoort en Klaas Leijenaar lieten geen steken vallen. Ook hadden Siebe en Bart Jan Kortleven ook een mooie dag met een remise tegen sterkere tegenstanders. Daarnaast wisten Ludy Brink en Cor Darwinkel een mooie punt te pakken tegen de talentvolle Hoogeveense jeugdspelers Wouter Sosef en Lisa Scholtens.

Het toernooi in Multifunctioneel Centrum De Magneet in Hoogeveen is gratis toegankelijk en elke dag live te volgen op www.hoogeveenopen.nl. De laatste ronde is zaterdag. Dan vindt ook de sluiting plaats om 15:00 uur.

 

 

Geef een reactie