Hoogeveen profiteert niet optimaal van vroege rode kaart

Hoogeveen had in Purmerend gewoon kunnen winnen. In de eerste helft na een stormachtig begin van Purmersteijn kreeg Hoogeveen grip op het duel en nadat het ook nog met een man meer op het veld kwam te staan, werd een 1 – 0 achterstand omgebogen tot 1 tegen 2 voorsprong. Er kwamen kansen op een derde goal, maar keeper de Groot hield z’n doel schoon. Hoogeveen kwam echter slecht uit de kleedkamer waardoor de 10 van Purmerend de 11 van Hoogeveen de baas werden. Het goede voetbal van voor rust was weg. Pas na ruim 80 minuten voetbal werd Hoogeveen weer iets dreigender, maar de 2 -2 stand, die inmiddels was bereikt werd de eindstand.

Wegens ziekte van Yildirim stond Mohamed linksachter en Berends was de rechtsachter. Purmersteijn begon sterk en Hoogeveen stond direct onder druk. Wigman kreeg al snel een goede kans, maar Borgman redde. In de 7e minuut had Hoogeveen over geluk niet te klagen. Yaakoubi en Schermer kregen de bal echter niet langs Borgman en in de scrimmage erna kreeg Hoogeveen hulp van de paal. Enige minuten later verslikte Kreeft zich in de bal, met als gevolg dat Purmersteijn middels Schermer kon scoren. Langzaam kantelde het duel. Hoogeveen begon te voetballen, waarbij met name Heerkes zich positief onderscheidde. Hartman kreeg de eerste mogelijkheid en na 17 minuten na onderschepping van Wierenga en van Dijk werd Hartman bediend. Hij draaide zich knap vrij en rondde prima af. Even later belandde een kopbal van Purmersteijn buiten bereik van Borgman op het dak van het doel. In de 20e minuut zag Aarsman rood, toen hij Zwikker onreglementair tegenhield. Vanaf dat moment speelde Hoogeveen met een man meer. De ploeg combineerde bij vlagen prima en er kwamen kansen. Schoten van Manning, Hartman en Zwikker troffen echter geen doel. Het doelpunt voor Hoogeveen kwam volledig op naam van Shakki Mohamed, toen deze met z’n karakteristieke dribbel oog in oog met keeper de Groot kwam en prima scoorde. Hoogeveen stond voor met 1 tegen 2. Purmersteijn kon er op dat moment niet veel tegenover zetten, behalve een paar vrije ballen, die niets opleverden.
2e helft
In de 2e helft werd Wierenga, die voor rust geel had gekregen, vervangen door Roemahlewang. Hoogeveen kwam niet goed uit de kleedkamer en het niveau van de 1e helft werd niet meer gehaald. Sporadisch ontstonden nog mogelijkheden voor Hoogeveen, b.v. in de 55e en 56e minuut toen Bjorn Zwikker in stelling werd gebracht. Zijn schoten werden echter gekeerd. Purmersteijn werd sterker en Hoogeveen moest terug. In de 60e minuut scoorde Schermer met een kopbal de 2 tegen 2. Hoogeveen was niet in staat het duel te doen kantelen en Purmersteijn begon er steeds meer in te geloven. Toch kreeg Berends nog een prima kans. Z’n kopbal viel net naast het doel. In de 71e minuut raakte Kreeft geblesseerd, waardoor er achterin weer geschoven moest worden. Berends verhuisde van back naar het centrum en Roemahlewang werd linksachter. Hij ontving een paar minuten later z’n eerste gele kaart. Er zouden nog meer kaarten volgen voor Hoogeveen, hoewel het een sportieve wedstrijd was. Er ontstonden kansen voor de snelle Yaakoubi en Orij. Purmersteijn wist echter niet meer te scoren. Ook Hoogeveen leek nog dicht bij een treffer, toen Mohamed z’n actie niet kon afronden. Hij leek in de zestien onreglementair te worden afgestopt, maar scheidsrechter van Leeuwen zag er geen penalty in. Wel ontvingen Berends, Roemahlewang en Heerkes ieder nog een gele kaart. Voor Roemahlewang was dat z’n 2e en dus rood.
Purmersteijn – Hoogeveen: 10e Schermer 1-0, 17e Hartman 1-1, 30e Mohamed 1-2, 60e Schermer 2-2
Opstelling Hoogeveen: Borgman, Mohamed, Kreeft (71e Scheper), van Dijk, Berends, Wieringa (46e Roemahlewang), Heerkes, Zwikker, Manning, Reinders, Hartman (63e Spijodic)
Man van de Wedstrijd: Shakki Mohamed

Verslag: Roel Zuidema – Samenvatting + interviews: Gerjo Stegeman – Foto’s: Janet van der Weij