Sport

Lisa Scholtens nek aan nek met oud-wereldkampioene Darya Tkachenko op NK dammen

Hoogeveen-Het Basalt NK Dammen Vrouwen 2023 in MFC De Magneet is volop aan de gang. Inmiddels zijn zes rondes gespeeld en op dit moment steken twee dames met kop en schouders boven de rest van het veld uit. De Hoogeveense Lisa Scholtens (18) staat op 10 punten, evenals oud-wereldkampioene en favoriete Darya Tkachenko. De volgende op de ranglijst heeft drie punten minder. Morgenochtend spelen de koploopsters tegen elkaar. Deze clash kan beslissend zijn voor wie de titel pakt. De Hoogeveense Elise Schouten (16) staat als debutante op de 10e plaats.

De vijfde ronde werd op dinsdagmiddag gespeeld, als tweede partij van de dag. Lisa Scholtens speelde tegen de ervaren Jacqueline Schouten. In het late middenspel had Scholtens meer controle over de stelling en boekte ze een strategische overwinning. Elise Schouten verloor van Luise Gabbert, die een trucje in de stand vlocht.

De zesde ronde van woensdag was een ronde van gemiste kansen. De vermoeidheid van de dubbele ronde op dinsdag leek erin te hakken bij veel speelsters. In elke partij werden kansen gemist, ofwel op remise, ofwel op winst. Lisa Scholtens speelde tegen Tanya-Marie Cnossen. Cnossen had een gewonnen stelling op het bord weten te krijgen, maar in tijdnood maakte ze een fout en de stand draaide compleet om, in het voordeel van de Hoogevener. Scholtens pakte haar kans en won de partij. Elise Schouten speelde tegen Marijke Koers-van Genderen, die onlangs nog Nederlands kampioene sneldammen werd. Schouten bereikte, gelijk na een eigen slippertje waar haar tegenstander niet van profiteerde, groot voordeel. Ze verzaakte echter haar kans te pakken en de partij eindigde in remise.

Charell Schuller (16) uit Hollandscheveld speelt mee in het Proost Management NK B-groep. De winnares van deze poule mag in 2024 deelnemen aan de A-groep. Schullers toernooi is stroef begonnen. Na drie rondes staat ze nog op 0 punten. Ze hoopt de rest van het toernooi beter te kunnen presteren.

Op donderdag staat opnieuw een dubbele ronde op het programma. Om 9:30 uur wordt ronde 7 gespeeld en om 15:00 uur ronde 8. In de ochtendronde spelen Tkachenko en Scholtens om de titel. Volg het live op https://nkv2023.kndb.nl of kom langs in MFC De Magneet.

 

Geef een reactie