Amusement

Dijkstra en Evenblij live NPO1 in café de Mol in Hollandscheveld

Hollandscheveld- Gisteravond was de uitzending van Erik Dijkstra en Frank Evenblij live met hun programma op NPO1 in café de Mol in Hollandscheveld.
Een uitgebreid programma met interessante onderwerpen wat deze avond aan de orde kwamen.

Waaronder aandacht werd besteed aan de Griekse yoghurtfabriek in Hoogeveen over het enorme water verbruik van 2 miljoen water per dag wat veel vragen oproept bij de komst van deze fabriek, waar ook in 2022 Hoogeveen stikstofrechten op gekocht werden van boeren in Hollandscheveld en Darp.

Albert Metselaar een Drents publicist, dichter en historicus was deze avond ook uitgenodigd en bespraken o.a. de razzia’s in Hollandscheveld van eind 1944, tevens gaf Albert een primeur: Eind dit jaar 2023 gaat er een docudrama Europees in Première over Auke Pattist, de Nederlandse SS’er die samen met collega Dirk Hoogendam de regio Hoogeveen onveilig maakt, vanuit een school en pastorie in Hollandscheveld.

Annemieke Rens hoofdconservator van het Drentse museum schoof aan tafel en vertelde over haar zoektocht over van Gogh waar ze zich al 8 jaar mee bezig houd en werd besproken over van Gogh zijn verblijf voor drie maanden in Drenthe en zijn verblijf in Hoogeveen, waar van Gogh 140 jaar geleden op het station van Hoogeveen uit de trein stapte.
Voor het fragment: klik hier

Tom de Ket de regisseur van het theaterspektakel Boer Koekoek en Bertus ten Caat die een boek schreef over de boerenopstand in 1963 vertelden over de historie van de opstand der Braven en uiteraard over de aankomende theaterspektakel Boer Koekoek wat in Hollandschevel zal plaats gaan vinden vanaf 12 juli t/m 27 augustus.
Voor het fragment: klik hier

Leon Moorman de koning van de D-pop tevens singer-songwriter speelde deze avond live prachtige Nedersaksische nummers.
Voor het fragment: klik hier

Arnt Offringa, het hoofd van het Global Technoligy Center in Hoogeveen vertelde dat Fokker in Hoogeveen onderdelen ontwikkelt voor de elektrische vliegende taxi’s van een Amerikaans bedrijf.  In 2025 zal de eerste vliegende taxi’s in gebruik worden genomen.
Voor het fragment: klik hier

Delia Bremer een Drentse dichteres en schrijfster bracht deze avond een ode aan haar woonplaats in Hoogeveen.
Voor het fragment: klik hier

Jan Bols een bekende Hoogeveense schaatser blikken terug samen met Erik en Frank op een bewogen toernooi van 52 jaar geleden.
Voor het fragment: klik hier

En als afsluiter van de avond schoof Carolien Verhoeven culinair etnoloog aan tafel en vertelde van het ontstaan van de bloedworst, Erik en Frank mochten proeven van de echte Drentse bloedworst, en vervolgens werd het uitgedeeld aan het publiek.
Voor het fragment: klik hier

Foto’s:  Paula Bansema

 

 

Geef een reactie