Algemeen

Snackbarhouder van het Smikkelhuus: neem Aub geen pannetjes mee o.i.d. naar ons cafetaria

Hoogeveen – Consumenten betalen vanaf 1 juli extra voor plastic wegwerpservies. Dit geldt bijvoorbeeld als u een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als u eten laat bezorgen betaalt u extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin.

Smikkelhuus: Suikerriet,  Het alternatief voor plastic.

Bij cafetaria het Smikkelhuus aan de Wolfsbosstraat zullen overstappen op bakjes van suikerriet, ze gaan hier dan ook volledig op over stappen. Bij het Smikkelhuus maken ze eerst de plastic voorraad op, hiermee verdwijnt plastic langzaam bij hun van de radar. De eigenaar neemt de extra kosten van de SUP voor hun rekening. Het kan apart op de bon staan maar U betaald gewoon de reguliere prijs zoals vermeld staat op de prijslijsten/internet.

Daarom hebben ze wel de volgende oproep: Neemt U Aub geen pannetjes mee o.i.d., dit is voor ons onwerkbaar!

 

Vanaf 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Of de uitbater moet een herbruikbaar alternatief gebruiken. Ondernemers moeten dan ook eigen herbruikbare bekers en bakjes van de klant accepteren óf zelf aanbieden. Voor consumptie op locatie (bijvoorbeeld op een festival of op kantoor) zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten wel verboden.

Dit is een van de maatregelen tegen wegwerpplastic en zwerfaval. Zo wil de overheid zorgen dat mensen vaker herbruikbaar servies gebruiken en er minder zwerfafval is. En dat meer plastic kan worden gerecycled.

 

Prijzen van plastic servies

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor een beker of bakje met plastic. De richtlijnen van de overheid zijn:

 

€ 0,25 voor een beker;

€ 0,50 voor een maaltijd (een maaltijd kan uit meerdere bakjes bestaan);

€ 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus.

De kosten van de wegwerpbekers en -bakjes moeten ondernemers apart vermelden op de kassabon. Voor de duidelijkheid adviseert de overheid ondernemers om het op de kassa aan te slaan als ‘plastic product’ of meer specifiek als ‘plastic beker’ en ‘plastic bakje’. Maar het kan zijn dat de extra kosten een andere naam hebben op de kassabon.

Geef een reactie