Algemeen

Lancaster boven Hollandscheveld?

Het is op het nippertje mislukt een originele Lancaster bommenwerper uit de 2e Wereldoorlog op 4 mei een vlucht boven Hollandscheveld te laten maken. Het Hollandscheveldse 4 mei comité was net te laat met de aanvraag bij de Britse Ambassade want het vluchtschema voor de landelijke vlucht wordt al in een heel vroeg stadium vastgesteld.

Een en ander had ook te maken met het feit dat het vliegtuig maar beperkt kon worden ingezet vanwege deelname op 6 mei aan de festiviteiten t.g.v. de kroning van koning Charles in Engeland. Inmiddels is de aanvraag voor 2024 al gedaan dus er is goede hoop dat dit imposante vliegtuig volgend jaar een fly-past boven Hollandscheveld gaat maken.
De reden is natuurlijk het herdenken van het neerstorten van een dergelijke bommenwerper in ‘t Meer in maart 1944. Alle bemanningsleden kwamen toen om en liggen begraven op de begraafplaats in Hollandscheveld. De gezagvoerder van het vliegtuig was destijds Wilfred Still. Naar hem is de weg genoemd die langs de plaats van de crash loopt.

Merkwaardig genoeg vloog de Lancaster op 4 mei wel over Alteveer en Hoogeveen.

Bron: Pr8veld Foto: Martin Schonewille

 

Geef een reactie