Licht aan en gaan!

Hoogeveen – Onder het motto ‘Licht aan en gaan!’ vraagt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) ook dit jaar aandacht voor het belang van goede fietsverlichting. Het VVBD doet dat samen met de brandweer, politie en ambulance. Ook Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de twaalf Drentse gemeenten werken mee. De campagne start al vanaf september, zodat iedereen voldoende tijd heeft om te zorgen voor veilige fietsverlichting. Zodra de klok een uur achteruit gaat in oktober hoeven fietsers nog maar één ding te doen: licht aan en gaan!

Omdat jonge fietsers kwetsbaar zijn, brengen de partners de boodschap met name bij hen onder de aandacht. Dat doen ze de komende weken op verschillende locaties in Drenthe: onderweg naar school, de sportvereniging vrienden of gewoon in het dorp.

Ouders

De campagne is ook gericht op ouders. Zij kunnen hun kinderen helpen de fietsverlichting in orde te maken. Fietsverlichting is veilig als het aan de volgende regels voldoet:
fietslampen mogen andere weggebruikers niet verblinden;
de lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en losse lampjes mogen niet te veel bewegen;
losse lampjes mogen alleen aan de fiets of het bovenlichaam bevestigd worden;
lampen moeten goed zichtbaar zijn. Er mag niets overheen hangen;
extra lampen zijn verboden. Gebruik dus bijvoorbeeld niet meer dan één koplamp;
Een fiets moet ook goede reflectoren hebben: een rode reflector aan de achterkant, gele reflectoren in de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen.

Publieksvriendelijke controles met kans op een prijs

Heb jij al veilige fietsverlichting op je fiets? Ja? Goed bezig! Wie weet krijg je hiervoor binnenkort op weg naar school, naar de sportvereniging of in het dorp een leuke prijs!

Posters
De komende tijd is de campagne in Drenthe ook te zie via bioscoopreclame en boodschappen op publieke schermen en buitenbordreclame. Daarnaast ontvangen basisscholen, middelbare scholen, gemeenten, sportverenigingen en fietshandelaren posters om op te hangen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord