Sport

Tacticus Siebe Kortleven damt naar eerste Nederlandse jeugdtitel

Hoogeveen – De Hoogeveense jeugddamclub barst van de talentvolle jeugddammers. Een van de talenten is 12-jarige Siebe Kortleven. Hij droomde al vanaf het begin van zijn damcarrière om Nederlands kampioen te worden. Na zes jaar trainen en strijden wist hij in de meivakantie zijn slag te slaan op het NK voor pupillen (tot en met 13 jaar).

Siebe had twee weken meivakantie. De eerste week deed hij al mee aan het NK aspiranten (tot en met 16 jaar) in Groningen. Daar debuteerde hij bij de ‘grote jongens’. Hij ging er zonder hoge verwachtingen heen. Voor hem was het een toernooi om te leren en het was ook een mooie voorbereiding op zijn belangrijkste NK. Met vier punten deelde hij de laatste plaats.

Na zes dagen dammen zou je denken dat hij moegestreden was, maar niets is minder waar. Na een goede rustdag op de zondag, kon hij weer vol aan de bak op het NK pupillen in Huissen van 1 tot en met 6 mei. Op voorhand had Siebe, van de in totaal 18 deelnemers, goede papieren om het podium te halen. Een eerste plek zou alleen hij van gedroomd hebben, want de aspirantenkampioen en supertalent Alexei Ovsyanko (12) uit Eindhoven had de beste papieren om het NK te winnen. Daarnaast was Alex Poliakov (13) uit Tilburg ook een sterke concurrent.

Siebe zat lekker in zijn vel en speelde zijn eigen spel: de tegenstander in de problemen brengen met tactische trucjes. De eerste twee rondes ging hij als een wervelstorm over zijn tegenstanders heen met effectieve zetjes. De derde ronde was de kraker tegen Alexei. Beide spelers gingen vol in de aanval, maar Siebe nam later in de partij iets teveel risico. Zijn tegenstander kreeg vrij baan om de partij naar zich toe te trekken, maar blunderde op het eind nog waardoor Siebe met een winnende doorbraakcombinatie een grote stap zette voor de titel. Na ook in de volgende ronde Alex Poliakov op remise te houden, kon de Nederlandse titel niet meer mis. Siebe verdedigde de eerste plek met verve en boekte nog eens drie sterke overwinningen.

Met de Nederlandse titel op zak gaat Siebe Nederland vertegenwoordigen op het EK van 1 tot en met 9 augustus in Estland en het WK van 27 oktober tot en met 4 november in Letland.

Geef een reactie