Hoogeveen heeft geen kind aan Alcides

HOOGEVEEN – De Drentse kraker in de 4e Divisie eindigde zoals je gezien de stand op de ranglijst mag verwachten. Koploper Hoogeveen was duidelijk een maatje te groot voor het tegen degradatie strijdende Alcides. Twintig minuten hielden de Meppelers stand, maar daarna wervelde de thuisploeg naar een 5-1 ruststand. Daarmee was het kruit ook grotendeels verschoten, want in de tweede helft wist de koploper slechts één keer te scoren. Eindstand: 6-1.

Voor beide ploegen is het aftellen geblazen, waarbij het voor wat betreft Alcides een echte lijdensweg is geworden. De ploeg van Wilko Niemer won voor het laatst op 10 december, maar kan concurrent Velsen, dat met drie punten meer op een promotie-/degradatieplek staat, nog achterhalen. Aanvoerder Ryan Luyckx wil dan ook nog niet opgeven. “Zolang het doek nog niet is gevallen, zal ik mij er niet bij neerleggen. Ik denk ook dat we vandaag de eerste twintig minuten ook goed stonden en nauwelijks iets weggaven. Daarna zakt het niet voor het eerst dit seizoen helemaal in elkaar. Zelf probeer ik mijn positivisme ook over te brengen aan de rest, maar dat valt natuurlijk niet mee als je zo lang niet gewonnen hebt.”

Zelfvertrouwen bij Hoogeveen

Aan de andere kant bij Hoogeveen geen gebrek aan zelfvertrouwen. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft men nog steeds twee punten voorsprong op de concurrentie en dus alles in eigen hand. “Alcides maakte het veld achterin heel klein, dus daar moesten we in de beginfase wat op anticiperen. Toen de eerste er eenmaal inlag, begon het echter te lopen. Goed dat we ons doelsaldo verder hebben opgeschroefd, want dat kan aan het eind van de rit doorslaggevend zijn”, was de reactie van aanvoerder Menno Heerkes na afloop.

Heerkes aan basis doorbraak

Zoals Heerkes en Luyckx al analyseerden na afloop gebeurde er in de eerste twintig minuten nauwelijks iets. Heerkes zelf stond vervolgens aan de basis van de doorbraak. Op gevoel legde hij de bal klaar voor Jim Veltmaat, die de bal via de hand van doelman Xander Jager meekreeg en de bal vervolgens alleen hoefde binnen te tikken. Hierna gingen de kopjes hangen bij Alcides en werd het door de ruimtes die ontstonden een speeltuin voor Hoogeveen.

De ploeg van trainer Nico Haak combineerde er lustig op los en kwam acht minuten na de openingstreffer op 2-0 via uitgerekend Sil Kuurman. De aanvaller deed zijn oud-ploeggenoten pijn nadat Noah Schuurman met een prima assist het overzicht had behouden. Toen Menno Heerkes drie minuten later op aangeven van Emil Bijlsma de 3-0 binnen prikte, leek de wedstrijd beslist.

Blessure Veelo

De Hoogeveense wervelwind kwam echter even tot stilstand toen doelman Stan Meekhof te laat was en Tristan Veelo hard raakte. Een strafschop, benut door Nick Kuiper, en een gele kaart waren het resultaat. Vervelender waren de gevolgen voor Veelo. De aanvaller, net terug van een zware blessure, moest per brancard het veld verlaten.

In de blessuretijd van de eerste helft sloeg Hoogeveen vervolgens nog twee keer toe. Eerst was het Beltau die de buitenspelval omzeilde en scoorde en vlak daarna deed opnieuw Kuurman een duit in het zakje door na goed voorbereidend werk van Justin Benjamins de vijfde Hoogeveense treffer binnen te schieten.

In de tweede helft zagen de ruim 800 toeschouwers weinig hoogtepunten meer. Tom Heerkes schoot via de muur van Alcides nog wel een vrijetrap binnen en Emil Bijlsma raakte de paal.

Verslag, samenvatting + reacties: Gerjo Stegeman – Foto’s: Martin van Dijk