Algemeen

Bezoek Joodse Begraafplaats in Hoogeveen

Vrijdag jl. 28-04-2023 vond onder leiding van Albert Metselaar een rondleiding plaats bij/over de Joodse Begraafplaats aan de Zuiderweg in Hoogeveen, die duurde van 16.00 tot 17.00 uur. De 17 deelnemers verzamelden zich bij het monument voor de ingang van de begraafplaats, waar Albert Metselaar verhaalde over de grafgeschiedenis van de Joden in Hoogeveen en waar steentjes op lagen ter nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers.

Helaas is in Hoogeveen niet altijd zorgvuldig omgegaan met de Joodse grafcultuur.

Vervolgens betraden we door de ingang langs het baarhuisje de Joodse begraafplaats.

Voor mij wel bijzonder. Ik heb in mijn jeugd jarenlang gewoond aan de Kymmellstraat.

Deze straat staat loodrecht op de Joodse begraafplaats. Ik ben vele malen in de buurt van de Joodse begraafplaats geweest. Pas 40 jaar later neem ik de moeite op deze plek te bezoeken.

Ik stond met mijn camera achter de grote groep in een smalle doorgang met haag, waardoor ik door mijn gehoorprobleem verder weinig kon horen. Mede omdat net op de achtergrond iemand luid zijn motor liet ronken. Belangrijker vond ik de aanblik: een door bomen
omgeven Joodse begraafplaats met zompige groene mossige grond die rust uitstraalt. De graven waren goed verzorg en de tekens zwart getekend en voor iedereen duidelijk te zien.

Wat ik zo opving dat Albert Metselaar verhaalde over bepaalde begraven Joodse personen.

Uitbundige beelden ontbreken. De graven –meesten horizontale- staan geordend in het
veld. De Joodse graven liggen niet bij de synagoge: deze staat nog steeds aan de Schutstraat.

Vroeger liep er een zandpad rechtstreeks van de synagoge naar de Joodse begraafplaats.
Op de grafstenen staan veelal Hebreeuwse teksten, met veelal ook Nederlandse teksten.

Het graf van Alexander Breebaart die stierf op 87 jarige leeftijd is hier ook aanwezig. Dat is bijzonder, want hij begeleidde Vincent van Gogh naar de begraafplaats in Hollandscheveld.

Mooi zijn de symbolen op de grafstenen, zoals de omgehakte boom symbool voor het te vroeg afgebroken leven. Verder ben ik niet thuis in het lezen van de Joodse tekens. De bereikte leeftijd van de overleden persoon staat er veelal op, de datum van overlijden veelal in de joodse jaartelling. Voor een leek is dat niet direct in de christelijke jaartelling te vertalen.

Op deze druilerige dag mocht ik en anderen rondom de Joodse graven lopen. Ik had hier gelegenheid foto’s te maken. Ik deed dat op een manier die hopelijk niet als storend is gezien.

Prettig dat deskundigen als Albert Metselaar op enthousiaste wijze kennis willen overdragen.
Hij zet zich ook ferm in voor het behoud van het Joodse erfgoed en het Joodse monument.

 

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/997/hoogeveen-joods-monument

 

https://www.genealogieonline.nl/naslag/kalender/ 

 

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

 

Geef een reactie