Algemeen

Lid in de orde van Oranje Nassau: Roelof Koopman

De heer Koopman was van 1991-2022 voorzitter bij uitvaartvereniging De Laatste Eer in Elim. Hij leidde de vergaderingen, deed de voorbereiding en zorgde buiten de vergaderingen om dat alles goed verliep.

 

Bij het Rode Kruis afdeling Vechtdal Hardenberg is de heer Koopman vanaf 1998 medewerker. Het Rode Kruis afdeling Vechtdal is een kleine groep gezellige hulpverleners en houdt zich met name bezig met EHBO en met hulpverlening bij grote en kleine evenementen. Er wordt eerste hulp gegeven in de gemeente Hardenberg en ook daarbuiten bij sportevenementen, zoals de Koningsspelen, het Dedemsvaart Natuurlijk Festival, Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse.

De goed getrainde vrijwilligers geven ook EHBO-cursussen op scholen en bij sportverenigingen. Daarnaast geven zij cursussen op maat aan iedereen die EHBO wil leren.

De heer Koopman is lid van de afdeling Vechtdal als evenementeneerstehulpverlener in de regio en daarbuiten.

Het Rode Kruis is eerst en vooral een noodhulp organisatie. De heer Koopman heeft ook hieraan zijn steentje bijdragen; De vele corona gerelateerde inzetten, zoals de ondersteuning in zieken- en verpleeghuizen, bij vaccinatie straten en bij vervoer van patiënten. Maar ook bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en ook bij de reguliere stroom vluchtelingen waar het op dit moment ook crisis is.

 

Vanaf 2007 tot heden is de heer Koopman betrokken bij de KNV EHBO-vereniging Hollandscheveld. Sinds 2021 is hij voorzitter.

Hij heeft in 1999 zijn diploma gehaald, zich in 2010 verder bekwaamd met het certificaat Eerste hulp bij kinderen en in 2013 het certificaat Eerste hulp bij sportongevallen gehaald. Als lid is hij altijd bereid om als hulpverlener bij sportevenementen, dorpsfeesten en schoolevenementen als EHBO’er ingezet te worden. Hij leidt ook de vergaderingen en doet de voorbereiding daarvan.

Sinds 2018 is de heer Koopman ook gediplomeerd Lotus slachteroffer.

 

Vanaf 2014 tot heden heeft de heer Koopman diverse functies gehad voor de KWF Kankerbestrijding als wijkhoofd en collectant. Hij regelde alles rondom de collectes, zoals de collectanten, het uitdelen van de collectebussen, het tellen van de bussen en het storten van het opgehaalde geld.

 

Als initiatiefnemer en voorzitter van de Samenloop voor Hoop Elim heeft de heer Koopman zich in 2017 bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de KWF Kankerbestrijding. Hij trommelde een aantal mensen op om dit evenement te organiseren. Hij werd zelf voorzitter en regelde een vicevoorzitter, penningmeester en secretaresse.

Hi had de taak alles in goede banen te leiden en de teams op een positieve manier met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Naast het voorzitten en het voorbereiden van de vergaderingen van de hoofdcommissie en de vergaderingen met alle commissies werkte hij ook mee in de uitvoering.

Hij wilde hij graag voor alle commissies iets betekenen, geen vraag was hem te gek. Daarnaast volgden er vele gesprekken met mogelijke sponsoren om ervoor te zorgen dat het een fantastisch evenement zou worden. Hij hielp mee met de promotieactiviteiten, het opbouwen van het terrein en deed de ontvangst van de gasten tijdens het evenement. Er was geld ingezameld door middel van een 24 uurs estafette, er was entertainment, ook voor kinderen, en de verkoop van eten en drinken.

De Samenloop voor hoop heeft mensen bij elkaar gebracht waarbij vriendschappen ontstonden en er vele verhalen gedeeld werden met elkaar. Een maand later is er geëvalueerd met het gehele team.

Na deze Samenloop is de heer Koopman met familie en vrienden de Samenloop voor Hoop Ameland gaan doen. Ondanks dat het parcours voor hem te zwaar was heeft hij met behulp van een strandrolstoel de hele loop kunnen meemaken.

 

De heer Koopman is vrijwilliger vanaf 2017 en sinds 3 jaar blokker voor de CS Riders.

Bij een melding om een kind te helpen of te ondersteunen reageert de CS Riders. In veel gevallen wordt een zogeheten ride out georganiseerd, waarbij het kind waar men voor rijdt voorop staat. Met een zo groot mogelijke groep motorrijders wordt een kind en het gezin opgehaald van huis. De mooiste routes worden gereden en er wordt geprobeerd een activiteit te vinden op de route waar gezinnen graag heen willen. Het doel van deze ride outs is om de gasten een heerlijke dag te bezorgen en even weg te zijn uit de hedendaagse beslommeringen van persoonlijke problematiek of een handicap.

Als er een ride out gereden is wordt aangeboden het gezin op te nemen in het bestand. Dit betekent dat het kind/ gezin gekoppeld wordt aan 1 van de ambassadeurs, diem1e contactpersoon van het gezin is en kan en mag benaderd worden als onze hulp/ steun nodig is. Totdat het kind 18 jaar is houdt de stichting op de achtergrond contact.

Daarnaast zet de heer Koopman samen met de road captain en andere blokkers wegen af waarin de CS Riders passeren tijdens de ritten en zorgt ervoor dat dit veilig kan.

 

Vanaf 2019 is de heer Koopman Lotusmedewerker bij de Lotusvereniging Coevorden. Hij is gediplomeerd Lotus slachtoffer en doet uitbeelding van bloedingen/ fracturen, verbrandingen etc. zodat EHBO’ers zo realistisch mogelijk kunnen oefenen.

 

De heer Koopman naast dit alles al jarenlang actief lid van Gemeentebelangen, verkeersregelaar bij STEB waarbij hij zorgt voor de veiligheid en doorstroming bij evenementen.

Hij is presentator van de stichting Koopman op pad, een wekelijkse videorubriek in het Drents met onderwerpen over alles wat speelt in de Gemeente Hoogeveen en omstreken. Foto: Henk Boer

 

 

Geef een reactie