Algemeen

Het Raadhuispark heeft vandaag zijn officiële naambord gekregen.

Hoogeveen- Burgermeester Karel Loohuis onthulde vandaag het officiële naambord in het Raadhuispark op een ludieke wijze, in plaats van het onthullen met een doek nam de burgemeester zelf de schroefboormachine in de hand om de laatste schroeven van het naambord te bevestigen, dit samen met de medewerkers van “STARK die ook het bord gerealiseerd hebben.

Gemeente Hoogeveen heeft besloten in 2020 een onafhankelijk onderzoek in te stellen door een historicus i.v.m. de zeer omstreden burgemeester Jetze Tjalma.
Na verschijnen van het rapport in augustus 2020 werd het Ereburgerschap van Tjalma postuum ingetrokken door zijn omstreden optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij probeerde het vertrouwen van de Duitse bezetters te winnen door de openbare orde te handhaven en de bevolking op te roepen tot terughoudendheid en kalmte. Direct na de capitulatie op 16 mei 1940 ondertekende Jetze Tjalma brieven aan alle Joodse inwoners van Hoogeveen om zich op 18 mei 1940 bij de Duitse bezetter te melden, en verleende zelfs zijn medewerking bij het aanhouden van joden en maakte alle administratie mogelijk voor het registreren van de Hoogeveense Joden. Deze werden werden gebruikt voor het opsporen en deporteren van de joden.

Het nieuwe naambord is te zien in het park achter het Raadhuis van Hoogeveen met prachtig gesneden houtsnijwerk.

Foto’s: Paula Bansema


 

 

Geef een reactie