Algemeen

Dankzij Girlsday groeit enthousiasme van jonge meiden voor technische beroepen

HOOGEVEEN – eerste- en tweedejaars vmbo-leerlingen van Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos werden afgelopen donderdag ondergedompeld in de wereld van techniek op Girlsday in Hoogeveen. De naam zegt het al: een dag om jonge meisjes kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor de technieksector.

 

Ongeveer veertig meisjes startten hun dag afgelopen donderdag op het Alfa-college in Hoogeveen, dat samen met STO (sterk techniek onderwijs) Hoogeveen de initiatiefnemer is van dit evenement. Hier volgden ze onder andere een workshop over programmeren, gingen ze in gesprek met vrouwen die al in de techniek werken en konden ze de HoloLens uitproberen: een mixed reality bril. Daarna gingen de leerlingen op bedrijfsbezoek bij Fokker Technologies (fabrikant van vliegtuigonderdelen), Distrivers (maaltijdleverancier) en bij KARgo! (opleidingen Autotechniek en Transport & Logistiek).

Slechts 14% van de vakmensen in de techniek is vrouw, volgens techniekvrouwen.nl. “En in Hoogeveen en omstreken ligt dat percentage nog lager,” aldus Mirjam Roomer, docent Bouwkunde aan het Alfa-college. Ze merkt wel dat hier verandering in komt. “Steeds meer meisjes krijgen belangstelling voor techniek en kiezen voor deze sector, mede door evenementen zoals dit. Twee meiden beamen dit: “we zijn vorig jaar naar Techniek Tastbaar geweest, en toen vonden we techniek zo leuk dat we hier ook weer graag naartoe wilden!” Ook de deelnemende bedrijven vonden Girlsday voor herhaling vatbaar.

Harry Palency van Fokker: “Het was een geslaagde dag met gemotiveerde en enthousiaste meiden. We werken graag mee aan dit initiatief.”

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: