Algemeen

Opening tweede wormenhotel in het Zuiderpark Hoogeveen

Hoogeveen- Henry Koster de bedenker van het wormenhotel opende vanmiddag op een feestelijke wijze zijn tweede wormenhotel, dit o.a. in samenwerking met de Smederij.
Het wormenhotel is bedoeld voor de buurtbewoners van het Zuiderpark, mensen kunnen hun GFT afval aanleveren en vervolgens weer gebruik maken van de oogst van deze zuiver biologische compost.
Het bewerkte GFT afval wat ook wel vermiecompost wordt genoemd is sterk aan afgifte van diverse voedingstoffen en versterkt het natuurlijk afweer systeem van de wortel en de plant.
De vermiecompost komt tot stand door de Tijgerworm een inheemse soort ook wel de mestpier genoemd, de mestpier zorgt ervoor dat het GFT afval wordt omgezet tot gezonde zuivere compost om de voedingsbodem van b.v. je eigen tuin gezond te houden.

Het uiteindelijke doel voor Henry Koster is er voor zorg te dragen dat de wormhotels uiteindelijk door heel Hoogeveen worden geplaatst, maar tevens ook zijn doel om lespakketten te realiseren voor scholen.
Kinderen vinden dit heerlijk, om om met hun handen lekker door te aarde te kunnen wroeten en zo hun kennis te laten maken met biologische mest wat door hun zelf gemaakt kan worden en op deze manier ook leert om dicht bij de natuur te staan.

Voor een ieder die hier belangstelling voor heeft is het mogelijk om zelf zo’n wormenhotel te maken of men kan zelf een wormenhotel aanschaffen, de aanschaf wordt in samenwerking gerealiseerd door Loods66B In Hoogeveen.

Wanneer je graag zelf GFT afval wilt aanleveren moet dit wel aan  de volgende criteria voldoen zoals; geen afval van vlees en vis resten, geen pads en theezakjes, geen gekookt voedsel, beenderen sausen, vet en olie, geen dierlijk afval of brood en gebak, geen hete pepers en citrus schillen.|
Wat wel mag: Eierschalen, thee (zondertheezakje), koffiedik/filterzakken, houtsnippers/zaagsel, rauwe groenteresten, hooi/stro e.d. er is een lijst verkrijgbaar “wat wel en niet mag” deze is op te vragen bij Henry Koster tel 06-19632089

Koffiepads en theezakjes bevatten microplastic, welke de wormen niet kunnen en willen eten.

Voor alles geldt, bied aan met mate voldoende afwisseling bevordert een gezond klimaat, voor zowel de worm als voor het compost.

Foto’s: Paula Bansema


 

 

Geef een reactie