Amusement

U.D.I. Ruinerwold wint Drents eenakterfestival Kört&Goed

Driemaal is scheepsrecht voor Rederijkerskamer

Beilen – In theater De Tamboer in Hoogeveen heeft Rederijkerskamer U.D.I. uit Ruinerwold op zaterdag 1 april het eenakterfestival van streektaalorganisatie Huus van de Taol gewonnen. De toneelgroep voerde het stuk ‘Viefsterrensafari’ op. Dit is een nieuw toneelstuk geschreven door Marianne Braam. In 2020 heeft het Huus van de Taol een cursus eenakterschrijven gehad. Met groot succes, er zijn zo’n tien nieuwe eenakters geschreven. Marianne Braam heeft ‘Viefsterrensafari’ tijdens deze cursus geschreven.

In theater De Tamboer in Hoogeveen kreeg het publiek zaterdagavond een vol programma te zien. ‘De Wichter oet Vrèeis’ stonden op de planken met een zelfgeschreven stuk en theatergroep ‘Plat op Pad’ uit Nieuw-Moscou speelde de klassieker ‘Brandsma vrag een hoesholdster’.

In de tijd tussen de toneelstukkenwas er muziek van de zes vrouwen van ‘Dwarzz’ uit Emmen. Na de voordracht van schrijfster Yvonne Bijl maakte de jury de winnaar bekend. De spelers van U.D.I. uit Ruinerwold gingen met de eerste prijs naar huis, theaterbonnen en het bord ‘Winnaar Drents Ienakterfestival 2023’. In 2017 en 2019 stond U.D.I. ook al eens in de finale. Dus driemaal is scheepsrecht.

Het Huus van de Taol hoopt in 2025 de vijfde editie van het festival te organiseren.

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: