Persoonlijke fouten nekken Hoogeveen bij Rohda Raalte

RAALTE – 23 competitie- en bekerwedstrijden had Hoogeveen niet verloren. Zondag kwam er volkomen onnodig een einde aan die reeks tegen Rohda Raalte. Na een snelle 0-1 voorsprong na rust leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van trainer Nico Haak. Persoonlijke fouten deden de ploeg echter de das om en de thuisploeg won hierdoor met 3-2.

Door: Gerjo Stegeman

Dat laatste is opvallend, omdat Hoogeveen de laatste weken juist bijzonder weinig weggaf. Ook tegen Rohda was dat lange tijd het geval. De ploeg uit Raalte is historisch gezien een echte ‘angstgegner’. Van de 16 duels in Raalte werden er door Hoogeveen maar drie gewonnen en in Hoogeveen werd er zelfs nog nooit gewonnen. De laatste ontmoeting in Raalte was echter alweer tien seizoenen geleden met dus totaal andere spelers op het veld.

Hoogeveen domineert

Van enige angst was in de eerste helft ook geen sprake. Hoogeveen domineerde en werd ook een aantal keren gevaarlijk. Met kunst en vliegwerk bleef de thuisploeg op de been. In de slotfase van de eerste helft stokte het aanvalsspel van Hoogeveen en werd ook Rohda gevaarlijk via topschutter Kevin Peppels en een schot van Mart Lugtenberg dat op de paal belandde.

In de tweede helft opende Hoogeveen dan toch snel de score. Een op maat genomen vrijetrap van Jim Veltmaat belandde panklaar op het hoofd van de scorende Alex Blekkink. Een meer dan verdiende voorsprong.

Thuisploeg in het zadel geholpen

Hoogeveen drukte vervolgens door, maar hielp na een uur zelf de thuisploeg weer in het zadel. Een foute inspeelpass op het middenveld werd onderschept, waarna Kevin Peppels de bal van grote afstand in het doel schoot. Na afloop gaf de doelpuntenmaker aan zijn huiswerk goed te hebben gedaan.  “Ik kijk altijd alle samenvattingen van Hoogeveen TV en wist dat Stan Meekhof ver uit z’n goal keept. Van de tien keer gaat het echter negen keer mis, maar nu lukte het van 43 meter en ging hij er heerlijk in. Een onwerkelijk gevoel.”

Daar waar Hoogeveen de laatste weken nauwelijks van slag is van een tegentreffer was dat nu wel het geval. Combinaties mislukten en voorin liep men zich telkens stuk op de Rohda-defensie die goed stond. Twintig minuten voor tijd ging het opnieuw mis. Alex Blekkink verslikte zich in Damon van Hoften, waarna de invaller het overzicht behield en Kevin Peppels zijn achttiende treffer van het seizoen kon aantekenen.

Bloedstollende slotfase

Hoogeveen was vervolgens via Emil Bijlsma nog dicht bij de gelijkmaker, maar kreeg het vlak voor tijd de deksel op de neus toen Julian van Hoogstraten de 3-1 op het scorebord bracht. Een minuut later scoorde Louis Vijfhuizen echter alweer de aansluitingstreffer en volgde er nog een bloedstollende slotfase, waarin Hoogeveen een strafschop werd onthouden. Flynn Schrijver raakte de bal overduidelijk met de hand, maar scheidsrechter Pijnenburg en zijn assistent zagen het niet.

Voor het eerst sinds 18 september incasseerde Hoogeveen zodoende een nederlaag. Het bleef wel koploper doordat HBS en SJC ook punten verspeelden. Wel haakten een aantal andere ploegen weer aan, waardoor het met nog zes wedstrijden te gaan ongemeen spannend is. Acht ploegen staan binnen een marge van zes punten en mogen allen nog dromen van een titel.

Kwartfinale beker

Volgende week zondag, Eerste Paasdag, speelt Hoogeveen de kwartfinale van de beker in en tegen Jubbega. Bij winst tegen de eersteklasser plaatst Hoogeveen zich ook voor de landelijke KNVB beker. Het duel is ook live te volgen via Hoogeveen TV.

Rohda Raalte – Hoogeveen: 3-2 (0-0). Scoreverloop: 51e Alex Blekkink 0-1, 59e en 71e Kevin Peppels 1-1 en 2-1, 87e Damon van Hoften 3-1, 88e Louis Vijfhuizen 3-1. Scheidsrechter: Marijn Pijnenburg. Gele kaarten: Woudtra (Rohda Raalte), Vijfhuizen (Hoogeveen). Opstelling Hoogeveen: Meekhof, Klaassens, Blekkink (Ngendakumana), Vijfhuizen, Schuurman, Menno Heerkes, Bijlsma, Tom Heerkes, Veltmaat, Kuurman, Benjamins (Nijkamp).