Gezondheid

Darmkankermaand: Treant zet feiten en fabels op een rij

De maand maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Tijdens deze maand schenkt Treant extra aandacht aan deze ziekte en het vroegtijdig opsporen ervan. En dat is niet voor niets. Want elke dag overlijden er in Nederland maar liefst 12 mensen aan darmkanker. En daarom zetten maag-, darm- en leverarts Lotte ten Heggeler en maag-darmchirurg Renske Schasfoort de feiten en fabels over darmkanker op een rij.

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker: FEIT!
Helaas klopt dat. In 2022 kregen 12.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Elke dag overlijden er in Nederland maar liefst 12 mensen aan darmkanker.

Er is maar 1 soort darmkanker: FABEL!
Er zijn drie verschillende vormen van darmkanker, namelijk: dunne darmkanker, dikke darmkanker en endeldarmkanker (kanker in het allerlaatste deel van je darm). Dunne darmkanker komt niet vaak voor. Dikke darmkanker en endeldarmkanker komen vaker voor. Op onze website lees je meer over deze soorten darmkanker.

Een blijvende verandering in je ontlastingspatroon kan wijzen op darmkanker: FEIT!
Denk hierbij aan ineens vaker naar het toilet moeten of wisselend last hebben van diarree en verstopping. Als je ontlastingspatroon ineens blijvend verandert, kan dit wijzen op darmkanker of op een andere darmaandoening.

Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL!
Winderigheid wijst niet op darmkanker. Iedereen laat winden. Dat is vaak lastig in plaats van gevaarlijk. Bloed of slijm bij de ontlasting, afvallen zonder reden, vermoeidheid die niet overgaat, buikpijn, het gevoel dat je moet poepen, ook al moet je niet, en minder zin in eten zijn wel symptomen die kunnen wijzen op darmkanker. Als je klachten aanhouden, adviseren we je om altijd naar je huisarts te gaan.

Kleine uitstulpingen (divertikels) van de dikke darm kunnen ook kwaadaardig worden: FABEL!
Divertikels zijn op zichzelf onschuldig en goedaardig. Divertikels ontstaan op zwakke plekken in de darmwand die bij een verhoogde druk naar buiten gaan stulpen. Het is te vergelijken met de binnenband van een fiets die op een zwakke plek naar buiten drukt.

Als je darmkanker hebt, is de kans groot dat je hieraan overlijdt: FABEL!
De ziekte darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Hoe eerder we weten dat iemand darmkanker heeft, hoe meer kans er is op volledige genezing. Ken jij de zeven signalen van darmkanker? Doe de test van de Maag Lever Darm Stichting.

Darmkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar: FEIT!
Dat klopt. En daarom wordt in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) uitgevoerd. Treant doet hier ook aan mee. Darmkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar en daarom krijgt iedereen tussen 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep om mee toe doen aan het bevolkingsonderzoek. Op al onze ziekenhuislocaties kunnen mensen terecht voor een darmonderzoek.

Leefstijl kan invloed hebben op het ontstaan van darmkanker: FEIT!
Er is niet één oorzaak te geven van darmkanker. Wel zijn er dingen die de kans op darmkanker vergroten, zoals overgewicht, weinig bewegen, veel alcohol drinken en vaak bewerkt en rood vlees eten. Leefstijl is dus heel belangrijk bij darmkanker. Wil je meer weten? Lees dan verder op de website van Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WKOF) over de relatie tussen voeding en darmkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen