Sport

Persconferentie de Ronde van Drenthe

De persconferentie werd gisteren geleid door de voorzitter mevr. Femmy van Issum-Achterhes
Naast het laatste nieuws in aanloop naar de verschillende wielerkoersen vond deze middag ook de presentatie plaats van het speciale jubileumboek van de Ronde van Drenthe.

Hoogeveen-Dit jubileumboek is uitgegeven ter gelegenheid van de 60e editie Albert Achterhes Profronde van Drenthe, 25e editie UCI Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe, 25jaar Actie Drentse ziekenhuizen, Kinderziekenhuis UMCG en goede doelen, 25e editie Breedtesport, 15e editie Drents 8 van Westerverld.
De opbrengst van dit boek gaat naar de Drentse ziekhuizen en het kinderziekenhuis UMCG.

Hectiek, veranderingen, spanningen en stress waren er de 60 jaar maar het 60ste jaar spande de kroon dachten we.
Praktisch voor de volle 100% is alles gedraaid. Deze geluiden horen we bij vele organisaties. De 60 jaren waren mooi en te behappen. Wat de toekomst betreft zullen alle zeilen bijgezet moeten worden. De oude garden is aan het uitsterven en er breekt een heel nieuw fase aan. Vorige jaar gaven we al aan dat de wereld verandert en het is uitgekomen. We willen met z’n allen de fietsprovincie zijn dan zal de stoffige leus afgestoft moeten worden want die is heel hard nodig of is hij niet meer af te stoffen?
De bonden gooien de prijzen drastisch omhoog, de politie gekrompen. De wetten en wetjes worden flink aangescherpt. Maar we moeten ons 60ste jubileumronde halen maar wel met heel veel zweet druppels. De aanvraag voor de Rondes van 2024 moeten naar de UCI, Kunnen die nog wel gepland worden??

Het was inderdaad ons jubileum en het moest een feestelijk Ronde van Drenthe worden maar werd voor onze mensen in 2020 een drama achter de streep. Voor de streep was het de mooiste Ronde van Drenthe werd er gezegd door velen. Dat was het enige lichtpunt achter de streep maar was er nog wel een lichtstreep?
2020 Zou inderdaad een koers worden in een vernieuwd jasje, zo moesten we dat maar gaan noemen in de eerste plaatst zouden we 3 dagen door Drenthe rijden.
Het politiekorps werd ingekrompen voor de Drentse 8 Westerveld, hoeveel motoren krijgen we nu, Albert Achterhes Profronde en de Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe hebben nu 16 motoragenten, een commandowagen en een sluitwagen. De sluitmotor wordt vervangen door een sluitwagen, dit in verband met de keienstroken in Drenthe. Extra wordt en een geluidswagen met bord “wielerwedstrijd”en het is de bedoeling een sluitwagen met geluid wordt ingezet door de organisatie maar er moet steeds gevraagd worden, kan dit (stikstof).
De UCI heeft de prijzen en startgelden behoorlijk verhoogd en dat zal in 2024 nog eens gebeuren zie wat in Vlaanderen is gebeurd.
We zijn verplicht door gemeente en politie een veiligheidscoördinator in te huren die inmiddels veel werk heeft verricht en een safety manager, ook dat is gelukt als was het kort dag om dit in te plannen in ons programma. Een cursus van drie dagen voor de Women’s WorldTour om maar niet over de centjes te spreken alleen de cursus kosten al 1000 euro en dan als organisatie de reis-en verblijfkosten betalen. Politie en gemeenten hebben veel taken richting de Ronde van Drenthe afgestoten. Veiligheids Zorg Drenthe uit Emmen hebben we veel steun aan. Ook van onze kant met een pluim.
Drenthe een, zou mooi zijn op alle fronten. Is dit in de toekomst nog te bereiken? Zoals het nu gaat zal de Ronde van Drenthe zich afvragen gaan we dit overleven? Er zijn al twee wedstrijden gesneuveld.

Veel wetjes, mu kan er echt geen meer bij. We zijn een grote vrijwilligersstichting met een organisatie van 500 vrijwilligers die iets voor hun gemeente en provincie over hebben daar zal de overheid ook aan moeten denken. Willen we de fietsprovincie blijven? Daar willen we ons voor de volle 100% voor in moeten blijven zetten maar dan wel gezamenlijk en dan bedoelen we ook gezamenlijk. We roepen op: denk aan je vrijwilligers. Als we goed zijn ingelicht komt er dit volgend jaar een omgevingswet bij. We houden ons hart vast.

Nu zijn er al groepen die de dagdelen, een verkapt loon, vragen. Dit wordt in de hand gewerkt als het niet meer gezamenlijk doen maar op afstand.
Nogmaals den aak de vrijwilligers die steeds achter de streep/schermen werken. Dit in is Drenthe uniek en dat moet zo blijven.

De gemeente Hoogeveen stelt het gehele gemeentehuis beschikbaar voor de Ronde van Drenthe voor de jury, pers organisatie en ploegleiders. Gasten worden in de VIP-tent aan de Beatrixstraat verwelkomd.
Dit jaar zijn de toerrijders en handbikes welkom in MFC magneet Grote Beer 20 in Hoogeveen.
de finish is in de Beatrixstraat Noordzijde waar Holyday een groot podium en beeldscherm heeft staan direct naast de jurywagen van Sportscom.
De Miron Albert Achterhes toerversie zal vanuit De Magneet, grote Beer 20mstarten en grotendeels het Women’s WorldTourparkoers volgen

De Moron Woman’s WorldTour zal op 11 maart  omstreeks 16.05 voor de eerste keer in Hoogeveen de Finishpassage passeren en ongeveer om 15.50 finishen in de Beatrixstraat Hoogeveen.

Tv uitzending zal op vrijdag (door RTV Drenthe) en zaterdag en zondag door RTV Drenthe. Op zaterdag en zondag live uitzending van de Miron Women’s WorldTour en de Albert Achterhes Profronde, door Eurosport en RTV Drenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe. Live TV via RTV Drenthe, NOS, NEP. Heli Holland en Eurosport. Eurosport verzorgd ook streaming evenals het Dagblad van het Noorden.

De organisatie bedankt de gemeente Emmen en de gemeente Hoogeveen voor hun gastvrijheid en eenieder die zijn of haar steentje heeft bijgedragen, op wat voor manier dan ook, in deze zware periode van stikstof, quick scan en diverse wetten. En hopen te kunnen zeggen ”de gezamenlijk schouders doen het” en we weer zijn beland bij nieuw slogan: De Lente begint met de 60ste Ronde van Drenthe.

Foto’s: Paula Bansema


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen