Column

Petitie voor het behouden van het hertenkamp Wolfsbos Hoogeveen

Als het aan de Rijksoverheid ligt mogen vanaf 1 januari 2024 geen hertenkampen meer worden gehouden. Een en ander moet nog door de Kamer worden goedgekeurd, vandaar ook dit artikeltje om het tij te keren. Het ministerie van LNV zou steunen op wetenschappelijk advies. Men komt tot het inzicht dat dierenwelzijn belangrijk is, ziektes bestreden moeten worden, dieren sociale wezens zijn, niet mogen worden opgesloten en geen fokdieren zijn.   

 Dit zou ook impliceren dat ook het hertenkamp in Hoogeveen (Hertenkamp Wolfsbos) gesloten zou moeten worden. Het ministerie ontgaat dat in dit hertenkamp de damherten ruimte hebben en dat deze herten er goed uitzien, jongen krijgen en sociaal gedrag vertonen. Ze leven hier in groepen. De damherten krijgen voldoende eten en water. Het risico is
dat mensen de damherten voeren, overigens ontbreek me het inzicht of dit risicovol is, maar
er staan waarschuwingsborden die er op wijzen dat het verboden is om damherten te voeren.

Een ander gevaar kan zijn het ontsnappen van dieren die op de weg belanden. Maar
er staan hoge hekken om heen en volgens mij zijn er met dit hertenkamp geen problemen
geweest. In 1994 zijn wel eens enkele damherten ontsnapt aan het parkje in de Zeeheldenbuurt.  Een ander gevaar is vandalisme. Maar hiervoor hebben we toezichthouders.

Hoe het hertenkamp verder gemanaged wordt weet ik niet, maar het oogt erg afwisselend. Zo is er een weide, vijver, bomen (voor beschutting e.d.), grasland en een hertenkamphuisje.

Het hertenkamp heeft nog andere voordelen. Namelijk dagbesteding voor mensen. Voor de flats rondom biedt het hertenkamp een mooi uitzicht zonder tegen beton te kijken. Bovendien is het een waardevol stuk groen waar ook andere dieren leven, zoals eenden en reigers. Blijkbaar trekt het watergebied ook andere dieren aan. Dat lijkt me erg waardevol.  Zelfs de ijsvogel heb ik hier gezien jagend op vis. In de winter vriest water in de bebouwde kom minder snel dicht, waardoor ijsvogels hier kunnen vissen. Moeten deze dieren ook weg?

Bovendien kan men hier ook ’s avonds een mooi wandelrondje maken rondom het hertenpark.
Voor mij is dat wel een uitkomst, want ik woon hier vlak in de buurt.  De bankjes bieden rustplekken aan. Ook ouderen (en buitenlanders) zitten er en kijken dan uit over het park. Voor kinderen is dit hertenkamp om ook in de stad in contact met de natuur te komen.

Wat de werkelijke motieven zijn om hertenkampen te willen sluiten. ? Bezuinigingen. De plotselinge ‘inzichten’ zijn gelegenheidsargumenten van een stikstof zeurende overheid.

Ik hoop dat de gemeente Hoogeveen zich sterk maakt om het hertenkamp te behouden,
dat al meer dan 80 jaar traditioneel met Hoogeveen is verbonden en gezichtsbepalend is. In 1934 maakte de firma Fictorie nog een aantal rustbanken voor de oostzijde van her park. Ik hoop dat de gemeente Hoogeveen de regeringsmaatregel niet aangrijpt om het hertenkamp te verkopen aan projectontwikkelaars: dat is het einde van de natuurlijke waarde van het park.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Voor het tekenen van de petitie klik op de volgende link: Petitie behoud hertenkamp Wolfsbos

Foto: Paula Bansema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen