Algemeen

Één knoop voor ieder kind dat de Holocaust niet heeft overleefd

In d’Olde Bieb in de Wielewaal wordt een knopenactie gehouden voor een monument in kamp Westerbork.  De woensdagochtendkoffiegroep reageerde meteen spontaan na de televisieuitzending van Jeroen Krabbé. Er staat een grote bus waarin je de knopen kunt deponeren. De bedoeling is om 1,5 miljoen knopen te verzamelen. De d’Olde Bieb is geopend op woensdagmorgen van 9.30 uur tot 12.00 uur
Er zijn  zes miljoen mensen vermoord tijdens de Holocaust waarvan 1,5 miljoen kinderen.  Één knoop voor ieder kind dat de Holocaust niet heeft overleefd

Het idee voor het Knopenmonument komt van kunstenaar Jeroen Krabbé. Hij liet zich inspireren door het Bialik Buttons Project van het Melbourne Holocaust Museum, die met hulp van studenten 1,5 miljoen knopen verzamelden. Iedere knoop staat voor één kind dat de Holocaust niet heeft overleefd. Krabbé is één van de acht gastconservatoren van de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork. Vanaf juli is een door hem samengestelde expositie te zien in het museum van Kamp Westerbork, waar het Knopenmonument een plek krijgt.

Leerlingen van de scholengemeenschap de Veste in Hardenberg zijn ook  een grote spontane inzamelingsactie begonnen.
Het herinneringscentrum kwam bij de school in Hardenberg terecht dankzij geschiedenisdocent Barbara Dijke, die elk jaar met haar klassen naar Westerbork gaat.
De 15-jarige Jorn Wiersma is vanaf het begin betrokken bij de inzamelingsactie. “Het is zo mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is. Er staan hier mensen voor de deur met grote bakken met kilo’s knopen, maar ook met een boterhamzakje met een paar knoopjes. Daar zit geen verschil tussen, het zijn allemaal knopen met een verhaal, en elke knoop is er weer één. Daarom is elke knoop welkom”
De bekende acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé is te gast bij de leerlingen van de Nieuwe Veste, om ze te ontmoeten en meer te vertellen over het bijzondere project waar ze aan meedoen. Hij is zichtbaar onder de indruk als hij ziet hoeveel werk er al is verzet. “Dat jullie nu al zover gekomen zijn vind ik adembenemend fantastisch. Het ontroert me, jullie zijn mijn helden!”
Jorn Wiersma Foto: RTV-Oost 

Geef een reactie