Bericht naar aanleiding van het niet plaatsen van berichten met gevoelige situaties

Let op: Als u zelf last heeft van geestelijke gezondheidsproblemen, adviseren wij u om dit bericht niet of niet alleen te lezen vanwege het bespreken van gevoelige onderwerpen over zelfdoding, dodelijke ongelukken en reanimaties. Heeft u hulp nodig? Praat er over met een vertrouwenspersoon of bel 113 (bij nood, bel altijd 112). Er staat altijd iemand voor u klaar. Bellen kan anoniem, maar is wel altijd persoonlijk. Chatten met de hulplijn kan ook via 113.nl

Hulp is beschikbaar

Hoogeveen – Af en toe krijgt Regionieuws Hoogeveen de vraag waarom berichten zoals reanimaties, zelfdoding, botsing met een trein of een ongeluk met dodelijke afloop niet (direct) worden geplaatst. Het antwoord daarop is ingewikkeld, maar wordt over het algemeen goed opgenomen, maar helaas is dat niet altijd het geval en daarom een bericht vanuit ons team met verdere uitleg.

Een ongeluk met een dodelijke afloop is een voorbeeld waarom iets niet direct geplaatst wordt. Dit heeft te maken met een aantal verschillende aspecten. De nabestaanden staan op de eerste plaats, omdat het van belang is dat zij eerst op de hoogte worden gebracht. Daarom wachten wij eerst de reactie van de politie af in deze situaties. Veel mensen willen graag alles snel en het liefst als eerste weten, maar soms weegt dat niet af tegen de omstandigheden en als nieuwswebsite dragen wij daarin een grote verantwoordelijkheid die wij altijd serieus nemen. Soms betekent dit, dat wij niet als eerste nieuwswebsite de berichten plaatsen en wij daarmee achterlopen in de ‘media-aandacht’.

In het geval van een reanimatie, heeft het team van Regionieuws Hoogeveen unaniem besloten om geen berichtgeving te doen. In de eerste plaats gaat het hierbij om de privacy van de patiënt en van de naaste kring. Daarnaast beïnvloed een reanimatie niet de maatschappij en heeft het daarmee geen nieuwswaarde. Ook zijn beelden van reanimaties en patiënten vaak erg schokkend om te zien.

In dezelfde zin laten wij dan ook weten dat wij in geen enkele situatie waar het een ongeval, reanimatie of zelfdoding betreft foto’s plaatsen van slachtoffers. Bij niet-fatale ongevallen kan het echter wél zijn dat er foto’s gemaakt worden van betrokkenen, in dit geval worden herkenbare gezichten vervaagd uit privacyoverwegingen. In de meeste gevallen geldt dit ook voor herkenbare kentekenplaten en bedrijfslogo’s. Dit wordt in deze gevallen beoordeeld door de fotograaf en/of schrijvend journalist.

Het plaatsen van berichten over zelfdoding -of pogingen daartoe- worden op Regionieuws Hoogeveen in geen geval geplaatst. Binnen het team zijn wij dermate strikt daarin, dat zelfs een omschrijving van zelfdoding niet aan de orde komt. In veel gevallen volstaat een vermelding van een ongeluk, een vertraging op het spoor of andere omstandigheden die van belang zijn voor het doorlopende verkeer. Dit met dezelfde redenen als het niet plaatsen van een reanimatie, met aanvullende beredenering. Hierbij spelen niet alleen de privacy van het slachtoffer en de naaste kring een rol, maar ook het helpen voorkomen van zogenoemde ‘ramptoeristen’ die de hulpdiensten in de weg kunnen lopen. Daarnaast hoeft een poging tot zelfdoding niet fataal te zijn en heeft het slachtoffer dringend hulp nodig. Medisch, maar vaak ook psychisch.

Bij Regionieuws Hoogeveen hebben wij mensen in het team die hier helaas ook persoonlijk ervaring mee hebben of hebben gehad. Daardoor snappen wij het belang om hier serieus mee om te gaan. Het is voor veel van deze slachtoffers (of hun nabestaanden) heel pijnlijk om ook na een (poging tot) zelfdoding te moeten lezen hoeveel mensen hier een ‘uitgesproken mening’ over menen te moeten hebben. En dan benoemen wij nog niet de emotionele gevolgen voor hulpdiensten die hierbij aanwezig zijn: politie, brandweer, ambulancepersoneel en andere mogelijke betrokken partijen. Uit respect voor deze mensen, plaatsen wij hierover geen bericht.

Uiteraard is Regionieuws Hoogeveen een nieuwswebsite en willen wij zoveel mogelijk relevant nieuws brengen over de gemeente Hoogeveen, haar inwoners en alles wat er gebeurt. Dat is niet altijd makkelijk en ook niet altijd even snel of goed mogelijk. Bij sommige situaties is de oorzaak onbekend of spreken de hulpdiensten liever niet over de mogelijke oorzaak. Dit respecteren wij en in deze gevallen werken wij met de informatie die er beschikbaar is. Om te voorkomen dat er gewerkt wordt met speculaties, benoemen wij in dit soort gevallen liever geen oorzaak.

 

Heeft u of kent u iemand die worstelt met gevoelens over zelfdoding?
Praat er over. Met elkaar, een vertrouwenspersoon of bel 113 (Bel bij nood altijd 112).
Er staat altijd iemand voor u klaar. Bellen kan anoniem, maar is wel altijd persoonlijk.
Chatten met de hulplijn kan ook.
113.nl – Zelfmoord preventie. Open, persoonlijk en anoniem.

 

Geef een reactie