AlgemeenPolitiek

CDA wil meer ruimte voor hogere windmolens

CDA Hoogeveen heeft samen met de PvdA, D66 en GroenLinks tijdens de raadsvergadering van 2 februari een motie ingediend om mee te doen aan een duurzaamheidspilot van de provincie Drenthe. Met de pilot wordt het mogelijk om hogere windmolens toe te staan in het buitengebied van de gemeente.

 

Momenteel is het alleen mogelijk om windmolens te plaatsen met een as-hoogte van 15 meter. Er wordt hier echter nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat het rendement van deze molens erg tegenvalt. Door de hoge bomen op het erf en in de omgeving wordt de wind namelijk uit de rotors van de molen gehaald. Het rendement van windmolens met een as-hoogte van 15 meter is hierdoor laag.

 

Deelname aan de pilot maakt het plaatsen van windmolens met een as-hoogte van 25 meter mogelijk. Deze molens komen net boven de bomen uit, waardoor de wind minder uit de rotors van de molen worden gehaald. Het animo voor de pilot is aanwezig. CDA-raadslid Bert Otten sprak meerdere boeren die graag mee zouden willen doen aan deze pilot. De energiekosten rijzen de pan uit en veel ondernemers zoeken hiervoor alternatieven. Otten licht toe: “Energieneutraal zijn speelt ook op het boerenerf. Het CDA vindt het een goede ontwikkeling dat ondernemers zelf bezig zijn met de energietransitie. De politiek heeft dan ook de opdracht om dat mogelijk te maken.”

 

De raad kon zich vinden in de overwegingen en het verzoek van de partijen aan het college van burgemeester en wethouders. De motie werd tijdens de raadsvergadering van 2 februari aangenomen met 23 stemmen voor en 3 stemmen tegen.

 

Een gedachte over “CDA wil meer ruimte voor hogere windmolens

Geef een reactie

Aankomende evenementen