ColumnKoopman op pad

Wat doen de vrijwilligers van alzheimercafé Hoogeveen? Koopman zoekt het uit

Hier wordt ondersteuning geboden aan patiënten en familie. Het is belangrijk om te weten dat dementie niet alleen een aandoening is van ouderen, ook jongere mensen kunnen het krijgen. In deze aflevering veel informatie over het Hoogeveense Alzheimercafé en haar vrijwilligers.

Dementie is een verzamelnaam voor een groep van symptomen die samenhangen met een afname van de cognitieve functies. Dit kan gepaard gaan met geheugenverlies, problemen met taal, disorientatie, verwarring en problemen met dagelijkse activiteiten. Dementie kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder ziekten van de hersenen zoals Alzheimer, maar ook door bijvoorbeeld een hersentrauma of een infectie. Het is een progressieve aandoening waarbij de symptomen steeds erger worden. Er is geen genezing voor dementie, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Ook kan er ondersteuning worden geboden aan de patiënt en hun familie. Het is belangrijk om te weten dat dementie niet alleen een aandoening is van ouderen, ook jongere mensen kunnen het krijgen. Ook is het belangrijk om te weten dat dementie niet hetzelfde is als ouderdom, ouderen kunnen mentaal gezond blijven tot op hoge leeftijd. Preventie van dementie is een belangrijk onderwerp.

Er zijn bepaalde risicofactoren waar je invloed op hebt, zoals blijven leren, gezonde voeding, bewegen, niet roken en gezonde bloeddruk. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de rol van de genetische aanleg en de mogelijkheid om deze aandoening te voorkomen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: