Hoogeveen zat+zon, De Weide, Noordscheschut, Elim, Hollandscheveld en Hzvv door naar halve finale

Steenwijksmoer – De kwartfinale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi was weer een swingend feest in uitpuilende sporthallen. De grote verrassing was de uitschakeling van zesvoudig winnaar HODO. Verrassend was ook naast de bekende namen de plaatsing van Hollandscheveld, HOVC, Oldeholtpade, ASVB, Rouveen, Sellingen en De Weide voor de halve finale.

In poule A in sporthal Angelslo in Emmen deelde net als in de voorronde DZOH weer de lakens uit, al ging het niet altijd even gemakkelijk. Van het sterk voor de dag komende Emmen, sc Erica en HODO werd nipt gewonnen. Alleen Nieuw Buinen werd met grote cijfers verslagen. Emmen dat in de voorronde met de hakken over de sloot als één van de tien beste derden doorging, maakte een sterke indruk en werd tweede. Het won met 6-2 van HODO en met 4-0 van Nieuw Buinen. Erica stribbelde lang tegen, maar moest zich toch gewonnen geven: 3-2. HODO was de grote verliezer met zes punten en eindigde als 27ste. Het won wel van Nieuw Buinen en Erica, waarbij Sander Danes als keeper een belangrijk doelpunt maakte, maar in het slotduel was DZOH net te sterk.
In Poule B in Dedemsvaart maakte titelverdediger Hoogeveen zondag haar aspiraties opnieuw waar en pakte de volle buit. Het won betrekkelijk eenvoudig van Bruchterveld, Mariënberg en Rouveen, maar moest tegen EMMS flink aan de bak: 4-3. De strijd om de tweede plaats was spannender en ging tussen Bruchterveld en Rouveen. Rouveen had zes punten uit vier duels, terwijl Bruchterveld haar laatste duel tegen Mariënberg nog moest spelen en aan een gelijkspel genoeg had. Rouveen had geluk dat Bruchterveld met 0-1 verloor, zodat Rouveen op doelsaldo tweede werd en Bruchterveld net als 26ste tekort kwam en buiten de boot viel.
In Poule C in het Activum in Hoogeveen vochten ZZVV en Noordscheschut om de eerste plaats. Het onderlinge treffen eindigde in 1-1, maar verder wonnen beide clubs hun overige drie duels, zodat het doelsaldo de beslissing bracht in het voordeel van Noordscheschut. De blauwwitten maakten zeven doelpunten meer en kregen één minder tegen. FC Meppel, Raptim en VAKO konden geen rol van betekenis spelen.
In ’t Grootveld in Dalen moest thuisclub Dalen Gramsbergen boven zich dulden. De onderlinge ontmoeting won Dalen met 2-1, maar daarna volgden twee gelijke spelen, terwijl Gramsbergen drie keer won. Hoogeveen zaterdag werd in de voorronde met zes punten tweede en in de kwartfinale met zeven punten derde en gaat als één van de vijf beste derden door. Met een puntje eindigde het avontuur voor het organiserende Protos in de kwartfinale.
In Poule E in De Eendracht in Zwartemeer toonde HZVV zich de sterkste met vier overwinningen. De Hoogeveners kregen net als Valthermond geen treffer tegen. De grote verrassing was HOVC dat na de grote 5-0 nederlaag tegen HZVV drie keer won en als tweede naar de halve finale gaat. Derdeklasser Hollandscheveld verraste in de voorronde al met een eerste plaats en nu staat de ploeg in de halve finale met zes punten. Vierde divisionist VKW kon het niet bolwerken en eindigde met slechts één punt als vijfde.
In Poule F in De Beek in Hardenberg was Germanicus ouderwets op dreef. De Coevordenaren, die het toernooi één keer op hun naam zetten, pakten de volle buit. SVBO moest met een tweede plaats genoegen nemen. Het begon voortvarend met een 8-0 zege op CEC, maar verloor van Germanicus met 3-1. Sleen (4-2) en Sportlust Vroomshoop (2-1) werden daarna verslagen.
In Poule G in sporthal Esdal in Emmen werd Drenthina eerste. Opnieuw verraste derdeklasser De Weide, dat na een goede voorronde ook een sterke kwartfinale speelde en als tweede naar de halve finale gaat. De Weide verloor nipt van Drenthina, maar won wel van Zwartemeerse Boys, CSVC en Bergentheim. Drenthina won ook drie duels, maar speelde gelijk tegen CSVC.
In Poule H in de Mondenhal in Nieuw Weerdinge ging het tussen Valthermond en Titan. Valthermond won drie keer met minimaal verschil. Het doelsaldo 4-0 zegt ook genoeg. Het laatste duel tussen Titan, dat het toernooi twee keer won, en Valthermond werd een spannende apotheose van deze poule die Valthermond nipt met 1-0 won. Nieuweling Sellingen bereikte ook de halve finale als één van de vijf beste derden met zes punten.
In Poule I in de Carrousel in Ommen was Elim net als in de voorronde de beste ploeg. De tweedeklasser miste een speler en moest de keeper tijdens de kwartfinale wegens een blessure vervangen door een speler. Toch behaalde Elim de eerste plaats al moest het wel een 2-2 gelijkspel toestaan tegen concurrent Achilles 1894, dat tweede werd. Oldeholtpade verweerde zich uitstekend en gaat met zes punten voor het eerst naar de halve finale. Zwolsche Boys, dat maar zes spelers had en Balkbrug zijn uitgeschakeld.
In De Borkerkoel in Westerbork stak Rolder Boys ver boven LTC, ASVB, Fit Boys en EHS ’85 uit. Rolder Boys won alle duels en scoorde de meeste doelpunten in de kwartfinale, namelijk negentien. LTC en ASVB waren taaie tegenstanders en bereikten wel de halve finale.
Topscorer
Ronald Gerdes van SVBO werd topscorer met acht doelpunten. Mike Doldersum (Elim), Toine Slor (Rolder Boys), Tim Mulder (HZVV) scoorden elk zeven keer. Marius de Vries van Oldeholtepade en Machiel Buining van Sellingen troffen elk zes keer doel.

De nummers één en twee en de vijf beste nummers drie gaan naar de halve finale, die maandag 2 januari in vijf hallen wordt gespeeld. De indeling van de halve finale, waarbij alleen de nummers een zich direct plaatsen voor de grote finale, luidt als volgt:

Indeling halve finale:
Poule A: Angelslo Emmen: DZOH, ZZVV, Valthermond, HOVC, ASVB.
Poule B: De Citadel Dedemsvaart: Hoogeveen zondag, Hoogeveen zaterdag, Rolder Boys, De Weide, Achilles 1894.
Poule C: Het Activum Hoogeveen: Dalen, Noordscheschut, LTC, Elim, Hollandscheveld.
Poule D: ’t Grootveld Dalen: Gramsbergen, Emmen, Sellingen, Germanicus, Rouveen.
Poule E: De Eendracht Zwartemeer: HZVV, SVBO, Drenthina, Titan, Oldeholtpade.

De nummer één gaat naar de finale op zaterdag 7 januari in sporthal Angelslo in Emmen. De nummers twee krijgen op woensdag 4 januari in sporthal Angelslo nog een kans zich als zesde te plaatsen voor de finale. De winnaar van de tussenronde gaat naar de finale. Foto: De Razende reporter