foto: Pixabay
Algemeen

Nog even en dan gaat de vuurwerkverkoop los, maar is dit volgend jaar ook nog zo?

 coronacrisis zorgde voor twee jaarwisselingen waarin de verkoop en het afsteken van vuurwerk aan banden werd gelegd. Dat leidde tot minder incidenten en minder arrestaties. Wat de politie betreft is komend oud en nieuw een succes als die daling verder doorzet.

Tijdens de aanstaande jaarwisseling mag er op veel plekken weer vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Dit wordt de ultieme test, stelt Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie. ‘Als vuurwerk afsteken opnieuw veel letsel, ellende en schade wordt veroorzaakt, kunnen wij als politie niet anders dan blijven aandringen op een landelijk vuurwerkverbod. Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken.’

Ondanks de personeelstekorten zijn tijdens de jaarwisseling genoeg agenten op de been. De Mobiele Eenheid, hondengeleiders en arrestatie-eenheden staan klaar om in te grijpen, mocht er ergens iets misgaan. In Driebergen is op oudjaarsavond een zogeheten NSGBO jaarwisseling actief (Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden), die de situatie in het land in de gaten houdt.

Verder maakt de politie in de aanloop naar oud en nieuw daar waar mogelijk gebruik van drones. In een aantal gemeenten is daarmee de afgelopen jaren geëxperimenteerd. Relschoppers en vandalen konden daarmee goed worden gevolgd. ‘We kunnen daarmee heel snel zien waar iets staat te gebeuren en daarop anticiperen’, zegt de landelijk coördinator.

Knallers en vuurpijlen zijn verboden. Dat helpt volgens de politie om de oudjaarviering rustiger en veiliger te laten verlopen. Dit jaar is er extra aandacht voor zwaar explosief voor consumenten verboden vuurwerk. Recent is er bij twee grote vangsten ruim 600.000 kilo bestemd voor de Nederlandse markt in beslag genomen. ‘Tegenwoordig zien we dat het zware vuurwerk misbruikt wordt voor criminele activiteiten en bovendien gericht wordt tegen politie en hulpverleners’, zegt De Meij. ‘We kunnen opsporen, we kunnen handhaven, maar 100% voorkomen dat deze explosieven, die de zwaarte hebben van een handgranaat, misbruikt worden, kunnen we niet.’

De Meij maakt zich zorgen dat politiemedewerkers, maar ook brandweer en ambulancemedewerkers, over een paar dagen op straat weer worden bekogeld met knallers. ‘We willen graag dat iedereen na de dienst weer heelhuids thuiskomt.’

Welk vuurwerk mag ik als consument afsteken en wat niet? Consumentenvuurwerk dat valt in de categorie F1 mag echter het hele jaar door verkocht en afgestoken worden vanaf 12 jaar. Onder dit zogenoemde fop-, scherts- of kindervuurwerk vallen onder andere kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten. Sommige winkels hebben als voorwaarde, dat een volwassene met je meegaat om het te kopen als je nog geen 16 bent. 

Consumentenvuurwerk uit de categorie F2 mag worden afgestoken vanaf 16 jaar, met uitzondering van het verboden vuurwerk uit deze categorie. Onder de categorie F2-vuurwerk vallen o.a. de populaire cakes, compoundboxen en fonteintjes. Sinds december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten namelijk niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten.

Verboden en toegestaan vuurwerk

Consumenten mogen sinds 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben.

Verboden vuurwerkproducten

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken:

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • losse enkelshotsbuizen (single shots);
  • losse vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Informatie over waarom de overheid deze verboden heeft ingesteld, staat in de Kamerbrief over maatregelen veilige jaarwisseling.

Deze verboden zijn blijvend.

Wel toegestaan vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 mag u vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Vuurwerk voor professionals

Vuurwerkprofessionals mogen ook vuurwerk uit categorie F3 en F4 afsteken.

Vuurwerkprofessionals moeten:

  • een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige hebben;
  • voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van een toepassingsvergunning;
  • toestemming hebben om vuurwerk af te steken (via melding of vergunning).

Carbidschieten: gemeente bepaalt of het mag of niet

Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten mag en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht.

Wensballonnen: brandweer raadt het af

De wensballon is een lampion met een open vlam die onder de ballon hangt. Door de warmte in de lucht stijgt de ballon. Mensen laten regelmatig wensballonnen op tijdens oud en nieuw.

De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. Het is bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten. Een wensballon scheurt gemakkelijk. Bovendien kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen.

Wensballonnen zijn ook niet overal toegestaan. Neem daarom contact op met uw gemeente of wensballonnen zijn toegestaan. Zo ja, houd u dan aan de regels en tips van de brandweer voor wensballonnen.

Seinmiddelen voor boten

Pyrotechnische producten, zoals seinmiddelen voor boten, zijn geen vuurwerkproducten. Deze producten zijn illegaal om af te steken als vuurwerk.

Check ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/verboden-vuurwerk-vanaf-2020

Vuurwerkverbod dreigt bij onrustig oud en nieuw

De politie laat weten aan te dringen op een gehele vuurwerkverbod als mensen zich dit jaar tijdens oud en nieuw niet kunnen gedragen. Dit staat te lezen in het Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen