Open Drents Kampioenschap melkbuscarbidschieten is in aantocht

Hoogeveen – Na twee jaar verplichte pauze in verband met corona wordt op oudjaarsdag op de voetbalvelden van HZVV, de 22e editie van het Open Drents Kampioenschap Melkbuscarbidschieten gehouden. Een kampioenschap dat uniek genoemd mag worden, immers nergens anders wordt een dergelijk carbidschuttersevenement georganiseerd waarbij de winnaars zich een jaar lang Drents kampioen melkbuscarbidschieten mogen noemen.

Twee jaar lang hebben de inwoners van Hoogeveen ze moeten missen, de doffe dreunen die uit de melkbussen komen van de deelnemers van het Open Drents Kampioenschap Melkbuscarbidschieten. Op oudjaarsdag zijn ze weer hoorbaar, als de deelnemers vanaf 10.30 uur weer hun ballen uit de bussen wegschieten en hopen op voldoende meters om de felbegeerde finaleplaats veilig te stellen. Een kampioenschap dat zijn oorsprong kent in het jaar 2000, als er bij voetbalclub HZVV behoefte is aan roering en er ook nieuwe evenementen worden bedacht. Een nieuwe evenementencommissie bedenkt dan dat er met een melkbus en carbid best een bal kan worden weggeschoten, immers bij een voetbalclub zijn er ballen genoeg, de weggeschoten meters worden opgemeten en een uniek toernooi is geboren.

Nu, vele jaren later is het voor de meeste deelnemers, waarvan de meesten uit Hoogeveen of directe omgeving komen, niet meer weg te denken. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar oudjaarsdag, dan kunnen ze weer. Melkbus uit de schuur, carbid mee, een goede fakkel of brander en knallen maar. Er wordt vanaf een platte boerenkar geschoten in teams van twee personen. Deze teams hebben altijd een strakke taakverdeling, omdat alles snel en soepel moet verlopen. De ene doet carbid in de bus, water erbij, dan duwt de andere de bal in de bussenhals, even wachten en schieten maar.
De beste schutters schieten met gemak over de honderd meter, maar gaat er ergens iets niet helemaal perfect kan dit zomaar betekenen dat de bal niet verder komt dan 15 meter of erger nog, de bal blijft in de bus zitten. Ook is er de tijdsdruk, voor elke poging krijgen de deelnemers 45 seconden de tijd. In deze 45 seconden moeten alle handelingen verricht worden en moet men zorgen dat het schot gelost is voor de fluit van de hoofdscheidsrechter gaat. Te laat betekent een ongeldige poging.
Ook zijn dit jaar de regels enigszins aangepast. Werd er in het verleden bij sommigen wel eens een rotje of strijker gebruikt om tot een ontsteking te komen, dit jaar mag dat niet meer. Nu moet de ontsteking gebeuren middels een vlammetje of met een vonkje van een elektrische ontsteking. Hiermee denkt de organisatie dat het echte ‘fingerspitzengefühl’ van de goede carbidschutter nog belangrijker wordt en uiteindelijk ook het team wat het best met de omstandigheden om gaat tot kampioen gekroond zal worden.

Regerend kampioen is het duo Middelveld/vd Linden, in de vorige editie schoten beide mannen in de finale in tien schoten 918 meter. Dat was 30 meter meer dan de nummer twee, het duo Jordy en Wilco, die bleven steken op 888 meter. De derde plaats in 2019 was voor Broekman/Middelveld met 862 meter. De organisatie is er weer klaar voor en is benieuwd wat twee jaar coronapauze met de deelnemers heeft gedaan. De laatste jaren ligt het aantal deelnemende teams tussen de 25 en 32, een aantal dat gezien de opgaves die al weer binnen zijn, nu ook wel weer gehaald lijkt te worden.
Deelnemers kunnen, zolang het maximale aantal nog niet is bereikt, zich aanmelden of informatie inwinnen via het mailadres: berttigelaar@home.nl

Geef een reactie