Hoogeveen doet goede zaken in Drentse derby

MEPPEL – Hoogeveen drukte Alcides dieper in de zorgen en kruipt zelf weer langzaam richting de koppositie. Na een 0-2 ruststand werd het nog even spannend, maar uiteindelijk won men verdiend met 1-3.

Alcides hield de rijen achterin in de beginfase goed gesloten. Hoogeveen speelde geduldig de bal rond. Veel viel er in het eerste kwartier dan ook niet te beleven. Alcides deelde het eerste speldenprikje uit. Een corner zag er gevaarlijk uit. Ashwin Tanamal leverde een slap schot af, die Hoogeveen-keeper Stan Meekhof eenvoudig onschadelijk maakte. Daarna was het de beurt aan Hoogeveen. Met snel combinatiespel zocht men het Meppeler doel en de thuisploeg holde vooral achteruit. De Meppelers kwamen nog spaarzaam tot een goede aanval.

Openingstreffer

Na twintig minuten wist de ploeg van trainer Nico Haak voor het eerst een gaatje in de Meppeler defensie te vinden. Noah Schuurman trok voor, doelman Xander Jager kreeg de bal niet onder controle, waarna Emil Bijlsma kon scoren met een droge schuiver. Ruim tien minuten later stond het 0-2. Opnieuw Bijlsma kopte de bal uit een corner van oud-Alcides-speler Sil Kuurman over keeper Xander Jager in het doel.

Vervolgens verzuimde Hoogeveen voor rust de wedstrijd definitief op slot te gooien. Met name Louis Vijfhuizen kreeg twee grote mogelijkheden, in een slotfase van de eerste helft waarin de thuisploeg van het kastje naar de muur werd gestuurd.

Slordiger

Na de rust was het lange tijd weer wat gezapiger. Hoogeveen werd wat slordiger, maar gaf weinig weg. Na een uur had de voor Levon van Dijk ingevallen Giorgio Beltau de wedstrijd kunnen beslissen. Hij stuitte echter op doelman Xander Jager. In de tegenaanval was het vervolgens aan de andere kant wel raak. De sterk ingevallen Bowdyn Power stuurde Jasper Strijker weg, die net op tijd de punt van zijn schoen tegen de bal kon zetten om doelman Stan Meekhof het nakijken te geven.

Tanamal brak vervolgens nog een keer gevaarlijk uit, maar in plaats van af te geven, verslikte de Alcideaan zich in zijn eigen actie. Daarna stelde Hoogeveen orde op zaken en creëerde het opnieuw meerdere mogelijkheden. Tien minuten voor tijd mikte Justin Benjamins simpel raak uit een voorzet van opnieuw Schuurman: 1-3.

Geduldig

“Net als vorige week tegen De Zouaven moesten we geduldig zijn. Toen duurde het lang voordat we een gaatje wisten te vinden. Gelukkig lukte dat nu sneller. Na de tegentreffer na rust raakten we ook niet in paniek”, keek Emil Bijlsma na afloop terug. “Op de ranglijst doen we ook goede zaken. Vorig seizoen was iedereen op ons aan het jagen en zorgde dat best voor druk. Nu zijn wij de jager en ik moet zeggen dat dat ook wel eens leuk is.”

Donderdagavond speelt Hoogeveen om 20.00 uur in Rolde de bekerwedstrijd tegen eersteklasser Rolder Boys. Dit duel wordt ook live uitgezonden door Hoogeveen TV. Dat geldt ook voor de topper van volgende week zondag thuis tegen SJC.

Verslag, samenvatting + reacties: Gerjo Stegeman – Foto’s: Martin van Dijk