Algemeen

CDA wil onderzoek mogelijkheden toegankelijk openbaar toilet in centrum Hoogeveen 

CDA wil onderzoek mogelijkheden toegankelijk openbaar toilet in centrum Hoogeveen 

Hoogeveen-“We horen steeds vaker dat het ontbreken van een schoon toegankelijk openbaar toilet in het centrum van Hoogeveen een groot gemis is”, zegt Annette Jansen, raadslid CDA Hoogeveen. “Het is een onderwerp dat regelmatig op de agenda terug lijkt te komen en daar blijft het dan bij. “Ouderen en mensen met een beperking of chronische aandoening geven aan thuis te blijven uit angst dat er geen toiletvoorziening in de buurt is als het nodig is.” 

Onlangs stond er een artikel in het Dagblad van het Noorden dat pleitte voor een openbaar toilet in het centrum van Hoogeveen. Hoogeveen is één van de weinige gemeenten waar deze voorziening niet beschikbaar is. Jansen nam vervolgens contact op met de voorzitter van Binnenstad Hoogeveen, bezocht enkele ondernemers en besprak het onderwerp met de eigen achterban, het Gehandicapten Platform en het Seniorenplatform in Hoogeveen.

Vereenzaming
De gemeente Hoogeveen wil een gastvrije gemeente zijn en wil zich actief inzetten voor een inclusieve samenleving. Steeds meer mensen, worden steeds ouder. Met het ouder worden komen helaas ook vaak ouderdomsklachten en/of beperkingen om de hoek kijken. “We horen van ouderen en mensen in een rolstoel dat zij thuisblijven vanwege een zwakke blaas en/of door een chronische aandoening. De angst dat er geen toilet in de buurt is draagt bij aan vereenzaming van deze inwoners.“

Eigen gebruik

Veel winkels en horecavoorzieningen bieden een toiletvoorziening alleen voor eigen gebruik of voor klanten aan. Voorzieningen in winkels die wel gratis of tegen betaling gebruikt mogen worden door niet-klanten zijn vaak niet ingericht op brede toegankelijkheid. Ondernemers geven aan graag mee te denken, maar zitten niet te wachten op extra schoonmaakkosten en vrezen voor overlast. “Er wordt al heel lang over dit onderwerp gesproken. Wij doen een oproep aan het college concreet uit te zoeken met betrokken partijen wat de mogelijkheden zijn. Misschien komen we samen wel tot hele creatieve, betaalbare oplossingen en zijn daarmee de meer kwetsbare groepen geholpen.”

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: