Sport

Hoogeveense prijzenregen op Schiermonnikoog

Hoogeveense prijzenregen op Schiermonnikoog

Hoogeveen – De Hoogeveense schaakjeugd deed het zaterdag uitstekend tijdens het Grand Prix-toernooi van Schiermonnikoog. Er werden drie bekers binnengehaald. De andere vier spelers kwam dicht in de buurt van een beker.

Het jeugdschaaktoernooi van Schiermonnikoog is een van de populairste van het seizoen omdat het een echt dagje uit is. Daarom deden er dit jaar ook zeven kinderen uit Hoogeveen aan mee. Dit dus met succes. In groep D streden twee Hoogeveners om de hoofdprijs. Nadat Gerben de Putter in de vijfde ronde het rechtstreekse duel met Besher Mousa had gewonnen, was hij favoriet om zijn groep te winnen. Een ronde later ging Gerben echter de boot in en was Besher weer de grote kanshebber op de toernooizege. Behalve die ene partij tegen Gerben speelde Besher een erg goed toernooi. In de laatste ronde liet hij zien ook heer en meester te zijn in het eindspel. Op die manier wist hij de eerste plek te bemachtigen.

In de J-groep was het Lyvia de Jonge die als een speer van start ging. Na vier partijen stond ze aan kop, maar toen begonnen de spanningen een rol te spelen. Twee nederlagen zorgde ervoor dat een ereplek ver weg leek. Maar dat was buiten de veerkracht van Lyvia gerekend. In de laatste ronde ging ze gedecideerd op de winst af. Een tweede plaats betekende haar eerste schaakbeker.

Bijzonder was ook de prestatie van de 7-jarige Dieuwke Inia. Een dag voor het toernooi was ze pas aangemeld bij de schaakbond als lid, zodat ze voor Hoogeveen kon deelnemen aan het toernooi. Het was spannend hoe ze het zou gaan doen. Was het niet te zwaar voor haar. Duidelijk niet. Van de zeven wedstrijden die ze speelde, wist ze er twee te winnen en twee remise te spelen. Daarmee liet ze zien een groot talent te zijn.

De andere drie Hoogeveners waren: Joas Dekker, Hugo Roeten en Pieter Inia. Deze drie waren ingedeeld in moeilijke groepen, maar ze lieten zien goed te kunnen schaken. Met drie punten wisten ze bijna in de prijzen te vallen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: