Algemeen

Gladheidbeheersingplan vandaag ingegaan: weggebruiker moet bij winterse omstandigheden zelf ook oplettend en voorzichtig zijn

Hoogeveen – De gemeente moet volgens de wet haar wegen in een goede en veilige staat houden. Dit houdt onder andere in dat de gemeente ook gladheid moet beheersen (voorkomen en/of bestrijden). In het gladheidbeheersingsplan staat wat de gemeente doet om gladheid te beheersen. De zorgplicht van de gemeente gaat niet zover dat de veiligheid van alle wegen en onder alle omstandigheden wordt gegarandeerd.

In het gladheidbeheersingsplan wordt aangegeven waar wel, niet of in mindere mate de gladheid wordt voorkomen dan wel wordt bestreden. De weggebruiker moet bij winterse omstandigheden zelf ook extra oplettend en voorzichtig zijn. De gemeente kan als wegbeheerder niet altijd zondermeer aansprakelijk worden geacht voor eventuele schade. De gemeente heeft aan haar zorgplicht en inspanningsverplichting voldaan als kan worden aangetoond dat de gladheidbeheersing volgens het gladheidbeheersingsplan is uitgevoerd. Elke jaar wordt de gladheidbeheersing geëvalueerd. Verbeteringen en wijzingen, ten gevolge van bijvoorbeeld aangepaste bus routes of nieuwe infrastructuur, zijn verwerkt in het nieuwe plan. Het plan 2022-2023 is in de periode van 1 november 2022 t/m 1 april 2023 van kracht. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt bepaald of verlenging nodig is.

De uitvoering van de gladheidbeheersing wordt uitgevoerd door de SWO De Wolden Hoogeveen. Hierbij maakt de SWO gebruik van de diensten van o.a. Area Reiniging en Rijkswaterstaat. De gladheidcoördinatie en het gemeentelijk toezicht op de uitvoering wordt uitgevoerd door de afdeling Beheer van de SWO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen