Algemeen

Neerslag tekort toegenomen: watersysteem blijft onder druk

Ook in de afgelopen week viel geen neerslag van betekenis. Dit betekent dat het neerslagtekort verder is toegenomen en de grondwaterstanden verder zijn gezakt. Die zijn inmiddels zeer laag voor de tijd van het jaar. De droogte zet dus ook aan het einde van deze zomer nog door. De neerslag die de afgelopen periode periodiek (en lokaal) wel viel, zorgde wel voor wat water in de bovenlaag van de grond, maar gaf geen aanvulling van ons grondwater en oppervlaktewater.

Daardoor blijft het aanvoersysteem onder druk staan en houden we de focus op het zo goed en zoveel mogelijk vasthouden en aanvullen van water. Aandachtspunt voor het komend weekend is de oostenwind. Dit beperkt tijdelijk de aanvoermogelijkheden in bijvoorbeeld de Hoogeveensche Vaart en de Drentsche  hoofdvaart. Gezien de onzekerheid in de verwachtingen monitoren we dit, zodat we hier op kunnen anticiperen. Na komend weekend wordt weer enige neerslag verwacht.

Omdat we langzamerhand verderop in het groeiseizoen zitten, neemt de watervraag langzaam af. Ook het minder warme weer draagt een steentje bij. Hierdoor gaat er minder water verloren door verdamping. Het onttrekkingsverbod in de gebieden waarvoor dit geldt, wordt goed nageleefd. Daar zijn we blij mee. Voor wat betreft de waterkwaliteit is het beeld vrij stabiel met lokaal enkele knelpunten. Zo is afgelopen weekend in zwemplas De Lange kolk in Den Nul vissterfte geconstateerd. Omdat dit een officiële zwemlocatie is, heeft de provincie Overijssel een negatief zwemadvies ingesteld, zie ook zwemwater.nl(externe link). Om vissterfte zoveel mogelijk te voorkomen, stellen we het maaien van watergangen in stedelijk gebied uit. Door het warme weer en de droogte zit er relatief weinig zuurstof in het water. We willen het vissen niet onnodig moeilijk maken. Wanneer we wel beginnen is afhankelijk van het weer en de watertempratuur.

Geef een reactie

Aankomende evenementen