Opinie Mirthe

Een aangrijpend verhaal in LC d.d. 20 augustus jongstleden over een jong meisje die beschadigd is geraakt door (gevoelsmatig) misbruik, hulp zoekt en vervolgens gedesillusioneerd raakt in de GGZ en de hele doorgedraaide hulpbureaucratie Het verhaal geeft ook weer dat de wereld van de (zogenaamde) volwassenen niet altijd kindvriendelijk is.

„De aangifte is serieus onderzocht, maar na overleg met de politie is door het OM besloten de aangifte op te leggen, wat betekent dat geen strafvervolging is ingesteld”, aldus het OM. De aangifte op zich kan ik niet beoordelen, maar ze was pas 14 en dat zet me aan het denken.
Het lijkt me erg zwaar als je als jong meisje in zo’n bureaucratische rompslomp terecht komt.

Ik verneem ook niets over een gesprek met de jongen en zijn ouders of verder goed onderzoek. Bijzonder spijtig haar slechte ervaringen met mensen, maar ook met het OM en de hulpverlening. Binnen instanties als de GGZ  zou een patiënt geholpen moet worden en vertrouwen moet opbouwen en door een persoon die dat vertrouwen zou moeten belichamen wordt ze opnieuw misbruikt. Onduidelijk is of de oudere GGZ medewerker vervolgd is. Het lijkt er dus op dat ze driedubbel gepakt wordt. Dat doet bij mij het rechtsgevoel geen goed.
Het systeem is inderdaad ziek, maar vooral door de mensen die dit systeem op poten zetten.

Dit is slecht voor de slachtoffers en zijn/haar naasten en een verkeerd signaal naar de maatschappij toe. Het blijft mensenwerk. Helaas worden jongeren en kwetsbaren zo de dupe.
De wereld is al akelig genoeg. En gaat er iets faliekant mis. Waar kan men dan nog terecht.?

Toch niet dat iedereen ook in de geestelijke gezondheidszorg voor eigen rechter moet spelen. Er moet toch een veilige omgeving zijn waar men zich kan uiten en dat er stappen volgen?

Blijkbaar sijpelt de marktrottigheid in de maatschappij in alle geledingen door, ook in ons zorgsysteem. Er zijn veel goede verzorgers, maar een rotte appel beschadigd het GGZ imago

Men wordt hierdoor dan wel gewaarschuwd, maar ook angstig zich bloot te geven, ook
aan de GGZ. Het is triest als iemand suïcidaal wordt die nog een heel leven voor zich heeft.
Het lijkt ook wel wat de omgekeerde wereld. Het eerlijke slachtoffer die zo moet boeten. Ik wens Mirthe succes en hoop dat ze het vertrouwen en zelfrespect behoudt die ze verdiend. Laatste nieuws is dat er nieuw hulp is aangeboden en dat er meer hoop aan de horizon is.

 

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Geef een reactie