Sport

Damgrootmeester Schwarzman debuteert en wint damtoernooi

Hoogeveen – Het Hoogeveen Open damtoernooi had zaterdag een spannende slotronde. Maar liefst vijf spelers maakten nog goede kansen om de titel. Ze stonden Aleksej Domchev, Alexander Schwarzman, Thomy Mbongo en de Hoogeveense spelers Rick Hakvoort en Natalia Sadowska allen op 11 punten uit zeven wedstrijden. De Litouwse grootmeester Domchev stond in de voorlaatste ronde aan kop, maar werd vlak voor de finish ingehaald.

Alexander Schwarzman trof in de laatste ronde de Poolse Natalia Sadowska. Sadowska komt al jaren uit voor het eerste damteam van Hoogeveen in de nationale competitie. Sadowska trof in de grootmeester een zware tegenstander voor het hoogste kaliber. Schwarzman is namelijk vijfvoudig wereldkampioen dammen. Sadowska kreeg in het klassieke middenspel een Ghestem-doorstoot om de oren. Dit bracht haar in grote problemen. Ze kon hierdoor niet goed op haar lange vleugel spelen. Schwarzman trok de toernooizege naar zich toe door een offer toe te passen. Het eindspel wat daaruit voortvloeide was voor de toernooiwinnaar een koud kunstje om het af te maken.

Domchev speelde in de laatste ronde al snel remise tegen Mbongo. Beiden durven er niet voor te gaan om een topklassering op het spel te zetten. De Hoogeveense speler Rick Hakvoort had tegen de Friese Jan van Dijk ook een lastige partij om winstkansen te creëren. Soms wil Van Dijk nog wel riskante plannen kiezen, maar dat liet hij op een mooie warme slotdag niet gebeuren. Dit betekende dat Domchev op de tweede plek eindigde.

De Letse grootmeester, Guntis Valneris, had een overwinning nodig om in zijn debuutjaar het brons te halen. Hiervoor moest hij wel een overwinning boeken op de degelijke Jeroen Kos. Valneris speelde het heel handig en kreeg een aanknopingspunt in de partij om tegen te spelen. Zijn tegenstander zette een aanval op en dat werd vakkundig omsingeld door Valneris. Hiermee was het volledige podium bekend.

Rick Hakvoort was uiteindelijk de beste Hoogeveense speler. Hij speelde een sterk toernooi en eindigde op een vijfde plek. Natalia Sadowska was de beste vrouwelijke speelster en werd in het algemeen klassement achtste. Ook Roland Kreeft, vorige week tweemaal Europees kampioen geworden, speelde weer een uitstekend toernooi en werd knap elfde. In de laatste ronde boekte hij een mooie overwinning op de sterke Matthias de Kruijf.

In het jeugdtoernooi ging de toernooizege naar Thobian de Groot uit het Drentse Eext. Hij won in de finale van de Hoogeveense Emmely Kruizinga. Kruizinga trapte al vroeg in de partij in een zetje. De schijf achterstand kon ze niet meer herstellen. De derde plek ging tussen de Hoogeveners Josef Zhang en Verena Schildt. Beiden waren aan elkaar gewaagd. Pas in het middenspel sloeg Zhang toe en werd hiermee derde.

De organisatie kijkt terug op een geweldig en spannend damtoernooi. In de dertiende editie deden maar liefst 136 deelnemers mee. Vanzelfsprekend worden de plannen om het volgend jaar weer te houden in de startblokken gezet.

 

 

Foto: Nicole de Vries
Op de foto: Toernooiwinnaar Alexander Schwarzman

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: