Stadsderby tussen Hoogevene en HZVV eindigt onbeslist

De burenstrijd tussen HZVV en Hoogeveen, waarbij een echte derbysfeer heerste, leek lang af te stevenen op een 0-1 zege voor de blauwwitten. HZVV, dat een uur met tien man speelde door een rode kaart voor Alex Zomer, vocht zich terug in de wedstrijd en werd vlak voor tijd beloond met de terechte gelijkmaker. HZVV was de morele winnaar, omdat het vooral na rust ondanks een man minder toch de meeste en beste kansen kreeg.

Vanwege een heftige regenbui stond het veld van HZVV even blank, waardoor de wedstrijd tussen DVC en Dalen op hetzelfde veld later begon. De burenstrijd begon daardoor ook ruim een half uur later dan gepland. Voor zo’n zeshonderd toeschouwers maakten HZVV en Hoogeveen er een spannende derby van. Beide ploegen hadden door de gestaakte wedstrijd tussen HZVV en Be Quick 1887 nog kans op de eindoverwinning in het toernooi om de AH Offerein Bokaal.

Hoog tempo

De eerste helft kende een enorm hoog tempo, waarbij felle duels niet werden geschuwd. De eerste kans was voor Hoogeveen na vijf minuten. Na een voorzet van rechts schoot Jim Veltmaat in, maar HZVV-doelman Rodney Rosink keerde in twee instanties. Aan de andere kant zorgde Kelly Joao voor gevaar, maar de voorzet ontbrak. Het hoge tempo bracht wel met zich mee dat er veel foute passes door beide ploegen genoteerd konden  worden. De spanning was er niet minder om. Na elf minuten had Kelly Joao zijn sterke wedstrijd kunnen bekronen met een treffer, maar vrij voor doelman Stan Meekhof strandde hij op de keeper, terwijl voor het doel twee HZVV-ers klaar stonden. De felle strijd ging snel op en neer, waarbij Hoogeveen haar tweede kans van de wedstrijd benutte. Noah Schuurman legde de bal breed, waarna Jamai Kriekjes de bal langs Rosink de touwen in gleed. Daarna zette HZVV even aan, dat kansen voor Kelly Joao, Lorenzo Valente en Noah ten Brinke opleverde, maar de inzetten kon de defensie van Hoogeveen steeds net op tijd blokkeren. In deze fase was HZVV de betere ploeg en verzuimde op gelijke hoogte te komen.

Rode kaart

Na ruim een half uur ontstond er een opstootje, waarbij Alex Zomer aan het haar van Sil Kuurman trok. Scheidsrechter Pals, die een lastige avond beleefde, besloot na overleg met de grensrechter tot een terechte veldverwijzing. Even moest HZVV zich instellen op de nieuwe situatie en daar profiteerde Samuel Zilverberg bijna van, maar in kansrijke positie werd zijn inzet geblokt. Vlak voor rust herstelde HZVV zich en was dichtbij de gelijkmaker. Meekhof moest gestrekt naar de hoek na een vrije bal van Sander Dzemidzic en daarna konden Noah ten Brinke en Sander Dzemidzic goede mogelijkheden niet benutten, waardoor Hoogeveen met een 0-1 voorsprong de rust inging. Na rust bracht Hoogeveen-trainer Rudie Pol vier nieuwe spelers in, terwijl zijn collega Rick Mulder het bij één wissel hield. Met een man meer wilde Hoogeveen doordrukken en kreeg daar direct ook kansen voor via Menno Heerkes en Sil Kuurman, maar HZVV hield stand.

Schitterende redding

Vervolgens kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en met een voorbeeldige inzet kreeg het iets meer kansen. Hoogeveen kon met een man meer HZVV niet haar wil opleggen en werd pas in de absolute slotfase weer dreigend. HZVV joeg op de gelijkmaker en kreeg daar goede kansen voor via Kelly Joao, Noah ten Brinke en Sander Dzemidzic. Hoogeveen-doelman Renzo Hemmes hield zijn ploeg op de been na een schitterende redding op een even schitterend schot van invaller Tim Mulder. Daarna pareerde hij een stuiterend schot van Kelly Joao. Het felle HZVV werd vlak voor tijd beloond met de verdiende gelijkmaker, al gebeurde dat via een strafschop. Merik Sliedrecht legde Kelly Joao neer en arbiter Pals legde de bal op de stip. Sander Dzemidzic passeerde Hemmes met een onhoudbaar schot in de rechter hoek. In blessuretijd zette Hoogeveen aan en had de wedstrijd in extremis nog winnend kunnen afsluiten. Giorgio Beltau verscheen helemaal vrij voor doelman Jari Hooijer, maar de verdediger knalde over. De kraker eindigde in een 1-1 gelijkspel, maar HZVV-trainer Rick Mulder vond dat er zelfs nog meer in gezeten had voor zijn ploeg. ,,We hadden met elf tegen elf al een aantal goede mogelijkheden, maar met tien tegen elf vond ik ons zeker het beste van het spel hebben en de betere kansen. Helaas het harde werken en de energie die we in de wedstrijd stopten werden niet beloond met een overwinning, maar haalden we er terecht een gelijkspel uit. Het was een echte kraker, soms op of over het randje, maar het is goed om te zien dat de spelers elkaar nadien de hand schudden.”

Samenvatting: Gerjo Stegeman – Verslag: Reinier de Boer – Foto’s: Tijn Jutstra